Bemutatjuk Magyarország vitaminbombáját

A fekete berkenye kifejezetten hatékony immunerősítő, antioxidáns hatású, segíti meggátolni a rákos megbetegedések és a cukorbetegség kialakulását. 

A feket berkenye Észak-Amerikából származó, 1-3 méter magas cserje, európai hódítását a XX. század elején kezdte, ma már nálunk is megtalálható. Nevezik aróniának is, bogyója annyi élettanilag fontos összetevőt tartalmaz, hogy egyes helyeken szuperélelmiszerként emlegetik. Nézzük, mit tud.

A gyümölcsök közül a fekete berkenye rendelkezik a legtöbb P-vitaminnal, ami amellett, hogy erős antioxidáns hatású, élénkíti a vérkeringést, erősíti az ereket, elősegíti a sejtfalakon keresztül történő anyagcserét, illetve támogatja a C-vitamin hatását. Vitaminok és ásványi anyagok tekintetében a bogyók gazdagok:

  • C-, B1-, B2-, B5-, B6- és E-vitaminban, niacinban és folsavban;
  • kálciumban, magnéziumban, káliumban, vasban, cinkben és nátriumban.

A már említett P-vitaminon kívül a növény többfajta antioxidánst tartalmaz, amelyek segítenek a sejteket károsító szabadgyökök elleni védelemben, így hozzájárulhatnak a daganatos megbetegedések megelőzéséhez.

Mindent összevetve a fekete berkenye fogyasztása hozzájárulhat az Alzheimer-kór, a cukorbetegség, a szív és érrendszeri panaszok, illetve a rákos megbetegedések megelőzéséhez, és nem utolsó sorban kiváló immunerősítő.