Böjt után nem ajánlott rávetni magunkat a sonkára

Az ésszerűen végigvitt böjt tehermentesíti a szervezetet, segíti a salakanyagok kiürülését. Ám amilyen óvatosan ajánlott belefogni, ugyanolyan elővigyázattal kell megtörni is, nehogy hirtelen megterheljük az emésztőrendszerünket.

A húsvét előtt napokban, hetekben sokan alakítanak táplálkozási szokásaikon. Vannak, akik a vallási előírások miatt tartózkodnak a húsételektől, mások tavaszi „méregtelenítés” céljából kerülik elsősorban a zsíros, nehéz ételeket. A szakemberek extrém fogyókúrára vagy méregtelenítésre nem javasolnak böjtöket, a böjt ugyanis nem „méregtelenítés”, ahogyan sokan nevezik: hanem a szervezet tehermentesítése, az emésztőrendszer kímélése és a salakanyagok gyorsabb kiürülésének elősegítése.

Egyszer azonban minden böjtnek vége, most azonban egy olyan ünnepbe torkollik, ami részben a nagy evésekről szól. Viszonylag sok szó esik arról, hogyan kell a böjtre felkészülni, ám keveset beszélünk róla, miként kell abbahagyni. Különösen most, a húsvéti sonkához, kalácshoz érkezve. A böjttöréshez a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ad táplálkozási tanácsokat.

Ezeket kerüljük

A lényeg logikusan a fokozatosság, az önmegtartóztatás elkerüljük el az emésztőrendszer hirtelen megterhelését. Lassanként térjük vissza a bőségesebb étkezésre, ami lehetőleg igazodjon az egészséges táplálkozási ajánlások irányelveihez. Érdemes kímélő ételekkel kezdeni, azaz a böjt vége felé már érdemes kis adagokban könnyebben emészthető ételeket beépíteni az étrendbe.

Kerüljük a különösen magas a zsír-, cukor- és rosttartalmú fogásokat, mert ezek fogyasztása puffadáshoz és hasi diszkomforthoz vezethet. A böjtölés után ne kezdjünk azonnal tejszínes süteményekkel, zsíros húsokkal, szénsavas italokkal, és ezúttal a nagyon magas rosttartalmú ételek sem tesznek jót, mint például a korpás termékek vagy az olajos magvak.

Ezeket együk

Javasolt tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető, fehérjéket, keményítőt és telítetlen zsírokat tartalmazó fogásokat választani. Ilyenek például a turmixok/smoothiek, mert kevesebb rostot tartalmaznak, mint az egész, nyers gyümölcsök és zöldségek, így könnyebben emészthetők. Az aszaltgyümölcsök, a datolya például olyan koncentrált tápanyagforrás, hogy nem véletlenül használják a böjtök megtörésére Szaúd-Arábiában. A kajszibaracknak és a mazsolának is hasonlók a hatásai.

A fehérjét és könnyen emészthető szénhidrátokat, például lencsét, tofut vagy tésztát tartalmazó levesek finoman vezethetnek át a böjtből a normál táplálkozásra. Kerülni kell viszont a nehéz tejszínnel vagy nagy mennyiségű magas rosttartalmú, nyers zöldségfélékből készült leveseket. Aa főtt, puha, keményítőtartalmú zöldségek, mint például a burgonya, jó választás a böjt törésekor, de ilyen például az édesítetlen joghurt és kefir. A tojás vagy az avokádó pedig egészséges zsírtartalma miatt lehet kiváló étel böjt után.

Ezután fokozatosan beépíthetők további nyersanyagok az étrendbe – például teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, zöldségek, diófélék, húsok és halak –, a cél a továbbiakban is a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás.