Csillagánizs: megfázásra, reumára, gyomorra

A sokoldalú gyógynövény segít a felső-légúti megbetegedések panaszainak enyhítésében, csillapítja a köhögést, enyhíti a reumatikus és izomfájdalmakat, segíti az emésztést, oldja a puffadást.

A csillagánizs vagy csillagos ánizs, kínai ánizs rendszertenilag távol esik ugyan az ánizstól, ám aromája kissé hasonló, erősebb illatú, édeskés ízű növény. Dél-Kínában őshonos gyógy- és fűszernövény, amelyet az újkorban hoztak Európába. Valójában egy örökzöld fáról van szó, amely sugaras termésének és a benne csillag alakzatban elhelyezkedő magoknak köszönheti a nevét.

A hagyományos kínai gyógyászat elsősorban reumatikus fájdalmak és megfázás, influenza ellen alkalmazza, külsőleg és belsőleg is használható.

  • erősíti az immunrendszert,;
  • gomba- és baktériumölő hatású;
  • segíti a felső-légúti megbetegedések leküzdését;
  • csillapítja a köhögést;
  • görcsoldó hatása révén enyhíti a reumatikus fájdalmakat;
  • segíti az emésztést, erősíti a gyomrot és javítja az érvágyat;
  • oldja a puffadást, a gyomorégést és a székrekedést.

A csillagánizst belsőleg teaként fogyasztják, külsőleg illóolaját érdemes bemasszírozni a reumától kínzott területre, sajgó izmokba, illetve szájfertőzések esetén öblögethetünk vele. Persze nem a „tömény” olajjal, érdemes előtte valamely vivőolajjal elkeverni. A konyhában íze és illata miatt elsősorban süteményekben, kompótokban, gyümölcslevekben alkalmazzák, borokat, teákat ízesítenek vele.