Diéta epekőre

Epekövet a sok zsír és kevés rost bevitele idézhet elő, míg a teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek és gyümölcsök védelmet nyújtanak. Az sem mindegy, mikor mit eszünk.

gy normál testsúlyú, átlagos felnőtt számára az epekő megelőzése céljából naponta legfeljebb 40-60 gramm zsír mellett 25 gramm élelmi rost bevitele az ideális. Ha már kialakult, diétával segíthetünk sokat javasolja – Dr. Dobi Gyöngyi belgyógyász a Webbeteg.hu-n.

Amíg a betegség tünetmentes, de ultrahang vizsgálattal kimutatták, érdemes a napi étkezéseket több kisebb adagokra osztani, négy-öt alkalommal elfogyasztani. Kerülni kell a túlzott zsírbevitelt és az olyan, nehezen emészthető élelmiszereket, mint például a szárazhüvelyesek, az éretlen gyümölcsök vagy a kelt tészták. Csökkenteni kell a fűszer mennyiségét is, főleg a pirított hagymát és a csípős fűszereket.

Görcsroham után fontos a megfelelő folyadékbevitel, ami lehetőleg szénsavmentes ásványvíz legyen. Gyakran együnk keveset, napi maximum napi 20-30 gramm zsírt fogyasszunk és részesítsük előnyben a folyékony, pépes halmazállapotú ételeket.

Epehólyag-eltávolítás után mindenképp diéta szükséges, az első hetekben napi hat-nyolc étkezéssel , majd négy-öt alkalommal, mindig csak kis mennyiség:

  • kenyérfélék, zsírszegény kekszek;
  • zsírszegény tejtermékek;
  • búzadara, rizs;
  • érett gyümölcsök.

Kifejezetten kerülni kell:

  • magas zsírtartalmú élelmiszerek;
  • kelt tésztaféleségek;
  • éretlen gyümölcsök;
  • szárazhüvelyesek;
  • magas rosttartalmú és illóolajban gazdag főzelékfélék;
  • erős fűszerezés.

Vannak olyan tápanyagok is, amelyek az egyik betegben panaszt okoznak, másikban viszont egyáltalán nem. Ilyenek például a tej, tojás, paprika, paradicsom, vöröshagyma, fokhagyma, a fűszerek közül pedig a szegfűszeg, fahéj, majoránna, édeskömény, bazsalikom.