Echinacea: a verhetetlen immunerősítő

Ha immunerősítésről van szó, az echinacea megkerülhetetlen: egy antivirális vegyület termelését serkenti a sejten belül. A nevét mondjuk könnyebb kimondani, mint leírni, magyarul pedig bíbor kasvirágnak hangzik.

Egy Észak-Amerikában őshonos növényről van szó, hatóanyagainak köszönhetően az egyik legjobb immunerősítő. Már az őslakosok is felismerték, amit a kutatások is igazolni látszanak: javítja az immunrendszer működését, hatásos vírusos, bakteriális fertőzések ellen, gyulladások, sebek gyógyítására. 

  • Hatására megnő a test belső hőmérséklete, és az antivirális hatású fehérvérsejtek száma.
  • Egy echinakozid nevű anyagnak köszönhetően a bíbor kasvirág kivonata antibiotikus hatással bír a Streptococcus és a Staphylococcus baktériumokkal szemben.
  • Fertőzés esetén emeli a sejtek ellenállóképességét.
  • Gyulladáscsökkentő hatású.
  • Nagymértékben fokozza az immunrendszer működését.
  • Hozzájárul az alsó húgyúti szervek egészségének megőrzéséhez.
  • Külsőleg alkalmazható fogíny- és gégegyulladásnál, fekélyekre, égési sérülésekre, nehezen gyógyuló sebekre. 

Az echinaceát vagy bíbor kasvirágot a táplálékkiegészítők polcain többféle formában és kiszerelésben találjuk a teától a cseppekig. Az őszi-téli időszak náthás, megfázásos betegségeinek megelőzésére kúraszerűen érdemes fogyasztani az első hideg napok beálltával. 

A legoptimálisabb hatás elérése érdekében olyan terméket érdemes választani, amelynek gyártása során a hatóanyagok épségét megőrző, kíméletes eljárásokat alkalmaznak. Az echinacea ellenjavallt várandósság, szoptatás idején és autoimmun betegség esetén. Rá is igaz, ami minden táplálékkiegészítőre, alkalmazása előtt kérje ki orvosa véleményét!