Egy citrom mindent megold?

A citromot sokan az C-vitaminnal azonosítják, és nagyot nem is tévednek. De néhány ténnyel nem árt tisztában lenni.

A citrom a mediterrán konyha egyik fontos kelléke, de már hazánkban is egyre több ételbe használjuk, koktélok, teák és a limonádék pedig elképzelhetetlenek nélküle. Ám élettani hatása miatt is nagyon fontos táplálékunk. 

C-vitamin 

Elsősorban C-vitamintartalma miatt értékes, 100 grammnyi citromban 40-50 mg C-vitamin van, ez egy felnőtt napi igényének több, mint 50 százaléka. Találunk benne némi B- és E-vitamin, az ásványi anyagok közül kálium, magnézium, kalcium, foszfor, réz, cink, vas, mangán és bioflavonoidok. 

A citrom antibakteriális és antioxidáns hatású, segíti a fogyást, hozzájárul a szív, az idegek és az izomszövetek egészségének megőrzéséhez. A lényeg pedig, amit elsősorban a C-vitaminnak köszönhet, hogy kiváló immunerősítő, elsőrangú segítség nátha, influenza esetén. 

Óvja a hőtől 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy C-vitamintartalmát tekintve a narancs sem marad el mögötte, egységnyi kivi kétszer, a csipkebogyó pedig tízszer többet tartalmaz belőle. Ám egyik sem olyan sokoldalúan felhasználható, mint a citrom. 

Mézzel keverve igazi vitaminbomba, segít a megfázások megelőzésében és kezelésében. Egy jó meleg, mézes-citromos teánál pedig nem sok minden esik jobban. A meleg jót tesz a gyulladt toroknak, a méz antiszeptikus hatása és vitamintartalma hozzájárul a gyógyuláshoz, amit a citromban található C-vitamin koronáz meg. 

Nagyon fontos viszont, hogy a vitamin molekulái 40 fok feletti hőmérsékleten lebomlanak, vagyis ha azt akarjuk, hogy hasson is, akkor a tea ne legyen forró!