Érik az egyik legértékesebb gyümölcsünk

A körte kiválóan segít felkészíteni szervezetünket az őszi-téli időszakra, emellett remek antioxidáns, védi a szív- és érrendszert, segíti az emésztést, támogatja a beleket, vitalizál és fokozza a szellemi teljesítményt. Akkor sem kell nélkülöznünk, ha épp nincs szezonja.

A körte a rózsafélék családjába tartozó növény számos fajjal, alfajjal, hibriddel. Az enyhe éghajlatú európai, afrikai és ázsiai vidékeken őshonos, ízletes gyümölcséért már legalább 3000 éve termesztjük – Magyarországon is rendkívül népszerű, elterjedt gyümölcs. Itthon mostanában kezdődik, kezdődött a szezonja, kedvező élettani hatásai miatt érdemes gyakran fogyasztani.

A körte ugyanis gazdag rostokban, gyulladáscsökkentő antioxidánsokban, sok benn a C-vitamin, emellett A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, E- és K-vitaminban is bővelkedik. Az ásványi anyagok közül említést érdemel a kálium, kalcium, nátrium, foszfor, magnézium, vas, bór, fluor, cink, réz, mangán és szelén. Értékes beltartalma miatt a körte:

  • kiváló antioxidáns;
  • támogatja az immunrendszert;
  • segíti az emésztést;
  • szabályozza a bélműködést és enyhíti az emésztőcsatorna gyulladásait;
  • védi a szív- és érrendszert;
  • segít különféle bőrbetegségek kezelésében;
  • vitalizál;
  • segíti a csontképzést, hozzájárul az ízületek egészségének megőrzéséhez;
  • csökkenti a cukorbetegség kockázatát;
  • fokozza a szellemi teljesítményt.

Nagyon ritkán vált ki allergiás reakciót, ezért a körte ajánlott „első gyümölcs” csecsemők részére, alacsony kalóriatartalma miatt pedig felnőtt korban a diéta remek kiegészítője lehet. Az élettani szempontból értékes anyagokat szervezetünk természetes formájukban tudja a legkiválóbban hasznosíthatni, de ha épp nincs a körtének idénye, akkor sem kell róluk lemondani. Ilyenkor érdemes olyan feldolgozott formáját választani, amelyben a gyümölcs a legkevesebb beavatkozáson esett át, mint például bio levek, pürék vagy természetes eljárással készített kivonatok.