Ez a hazai gyógynövény sehonnan nem hiányozhat

A csipkebogyó erős antioxidáns, erősíti az immunrendszert, védi az ereket és javítja az emésztést. A magjaiból készült olaj a bőrt ápolja a napégéstől a ráncokig.

A csipkebogyó a vadrózsa áltermése, a faj hazánkban is őshonos és az ország területén gyakorlatilag bárhol megtalálható, ezt tükrözi rengeteg népi elnevezése is: csipke, csitkenye, hecsedli, hecserli, hecse(m)pecs, seggvakaró… Tavasszal pompás virágaival hívja fel magára a figyelmet, ősszel pedig piros bogyói virítanak, és ezek a bogyók tartalmazzák az élettanilag fontos anyagokat.

Legfőbb hatóanyaga a C-vitamin, amelyből a déli gyümölcsöknél és a paprikánál is többet tartalmaz, de találunk benne A-, B1-, B2-, P- és K-vitamint is. Bővelkedik fontos szénhidrátokban, rostokban, karotionoidokban, antioxidáns polifenolikban és ásványi anyagokban. A csipkebogyő:

  • erős antioxidáns hatású;
  • támogatja az immunrendszer működését;
  • védi az ereket;
  • csökkenti a vérnyomást és a koleszterin szintjét;
  • javítja az emésztést;
  • tisztítja a bélrendszert;
  • segíti a csontok képződését és szilárdságuk megtartását.

A leveléből készített tea erős vízhajtó, a magjából olajat is készítenek, ami segíti a sebek nyomainak eltüntetését, enyhíti a napégést, csökkenti a bőr öregedését, hatásos apró ráncok kezelésére, vagy a papírzsebkendőtől meggyötört orr gyógyítására. És nemcsak a házi patikában van helye, hanem készítenek belőle bort, szörpöt, mártást, levest, de felhasználható saláták ízesítésére is.