Ezért egyen sok cseresznyét, még a szára is értékes

A cseresznye remek íze mellett jótékonyan hat a szervezetünkre. Fogyókúra mellé és gyerekeknek kifejezetten ajánlott, a „szára” vízhajtó, nyákoldó, köptető és köhögéscsillapító hatású.

Érik a cseresznye, és bár az első szállítmányok még horror áron jelennek meg a piacokon, bízzunk benne, hogy idővel jóval olcsóbban is hozzájuthatunk. A rózsafélék családjába tartozó fa az északi féltekén mindenhol megtalálható, gyümölcse ízekben rendkívül gazdag. Eredete az ókorba nyúlik, jelenlegi tudásunk alapján a rómaiak honosították meg szerte Európában.

A cseresznye nemcsak finom, hanem számos előnyös élettani hatással is bír. Átlagosan 80 százalékos víztartalmának köszönhetően remek szomjoltó, és mivel kevés kalóriát tartalmaz, fogyókúra idején is bűntudat nélkül fogyaszthatunk belőle akár fél kilónyit is. Jelentős mennyiségben tartalmaz C- és A-vitamint, található benne B1-, B2- és B6-vitamin, riboflavin, fólsav, niacin, pantoténsav és biotin is. Az ásványianyagok közül a vasat káliumot, foszfort, kalciumot és nátriumot érdemes kiemelni. A cseresznye:

  • Magas ásványianyag- és vitamintartalma miatt segít megőrizni a szellemi és fizikai frissességet.
  • Vízhajtó tulajdonsága is segíti a súlyvesztést.
  • Hozzájárul a szív- és érrendszer karbantartásához.
  • Kedvezően hatnak a csontok és a fogak fejlődésére, ezért gyerekek számára kifejezetten hasznos csemege.

Kevésbé közismert, hogy a csersznyekocsány, vagyis a cseresznye „szára” is jótékony hatással bír szervezetünkre. Vízhajtó hatása okán segít hólyaggyulladás esetén, hatékonyan hajtja ki a felhalmozódott pangó folyadékot, és ödémák esetén is alkalmazható. Emellett pedig hatékony nyákoldó, köptető, illetve csillapítja a köhögést.