Ezért egyen sok körtét

A körte gazdag antioxidánsokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, támogatja az emésztést, a bélműködést, és segíti a fogyást is. A legjobb nyersen fogyasztani.

A körte a rózsafélék családjába tartozó növénynemzetség számos főbb faja, alfaja mellett sok hibridje is létezik. Legalább háromezer éve ismerjük és termesztjük, őshazája Európa, Ázsia, és Észak-Afrika partvidéki és enyhe éghajlatú területei. Hazánkban is remekül megél, közkedvelt gyümölcs, legfőbb hazai termőterületei az Alpokalján, a Bodrogközben és Szatmárban vannak.

Nyersen az igazi

Felhasználási területe igen széles, készülhet belőle szósz, aszalvány, befőtt, lekvár és természetesen pálinka, csak a fantázia szab határt.

Előnyös élettani hatásai azonban nyersen fogyasztva érvényesülnek a leginkább. Nyilván ez csak az év egy bizonyos részében kivitelezhető, máskor érdemes olyan feldolgozott formáját választani, amelyben a legkevesebb „beavatkozást” kellett elviselnie, úgy mint bio levek, pürék, természetes eljárással készített kivonatok.

Belekre és fogyáshoz

A körte többek között:

  • segíti az emésztést;
  • szabályozza a bélműködést;
  • enyhíti az emésztőcsatorna gyulladásait;
  • kedvező hatással bír a köszvényre és a reumára;
  • jótékonyan hat érelmeszesedésre, az idegrendszerre;
  • alacsony kalóriatartalmának köszönhetően kifejezetten előnyös fogyókúra idején;
  • gazdag élelmi rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban.

Babák számára ajánlott „első gyümölcs” a körte, mert ritkán vált ki allergiás reakciót. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és rezet, olyan oxidáns anyagokat, amelyek erősítik az immunrendszert. Minél érettebb a gyümölcs, annál több antioxidánst remélhetünk tőle. Kiváló természetes forrása a réznek, cinknek, kalciumnak, káliumnak, magnéziumnak és vasnak, a vitaminok közül pedig a C mellett az A-, B1-, B2-vitaminokat érdemes említeni.