Ezért egyen sok sütőtököt

Erősíti az immunrendszert, védi a szívet, a szemet, kiváló antioxidáns és méregtelenít. Fogyókúrákhoz, tisztítókúrákhoz is remek választás a sütőtök, és még a megfázás tüneteit is enyhítheti.

A Közép- és Dél-Amerikában honos sütőtök a spanyol hódítókkal érkezett Európába. Hálás növény, szinte minden talajon megél, és október folyamán érik pont akkor, amikor szervezetünk, immunrendszerünk számára igencsak fontossá válnak a sütőtökben található értékes anyagok. Olajok, zsírsavak, fehérjék, szénhidrátok és rostok gazdag forrása, gazdag C-vitmainban, béta-karotinban és egyéb antioxidánsokban. A sütőtök:

  • segíti az immunrendszer működését;
  • gyulladáscsökkentő;
  • segít megfázásos betegségek esetén;
  • védi a szív- és érrendszert;
  • remek antioxidáns;
  • méregtelenít, tisztítja a vért;
  • segít megelőzni a székrekedést és tisztítja a beleket;
  • fogyókúra és tisztítókúra remek kiegészítője;
  • ápolja a bőrt;
  • javítja a hangulatot és serkenti az emlékezetet;
  • segít a látás élességének megőrzésében, és több szembetegség megelőzésében.

És ha valakit előnyös tulajdonságai nem győznek meg, azt a sütőtök illata és íze biztosan leveszi a lábáról. Sötét, fázós estéken a készülő sütőtök illata, majd édes íze önmagában is képes meghitt hangulatot teremteni, sokaknak már csak ezért is hozzátartozik a késő őszi, téli időszakhoz. Emellett pedig nem csak sütve használható fel: főzelékek, sütemények, lekvárok, levesek kiváló alapanyaga, de ivóléként is megállja a helyét. Utóbbit főleg olyan, élettanilag értékes összetevőkkel keverve, mint például a paradicsom vagy a sárgarépa.