Ezért egyen sok szilvát

Remek immunerősítő, tele van rostokkal, antioxidánsokkal és vitaminokkal, segíti az emésztést, támogatja a fogyókúrát és nyugtat. A szilvát vétek lenne kihagyni értendünkből.

Érik a szilva, egyre nagyobb mennyiségben és áron juthatunk hozzá a remek ízű gyümölcshöz. A rózsafélék családjába tartozik, világszerte rengeteg fajtájával találkozhatunk, a szilvatermesztés hagyománya hazánkban is rendkívül gazdag. Remekül tartósítható, készíthetünk belőle befőttet, aszalványt, lekvárt, és hungarikumként elismert pálinka is készül belőle.

Élettani hatások tekintetében azonban a szilvát nyersen ajánlott fogyasztani, frissen a fáról vagy a zöldségestől, hiszen beltartalma ilyenkor a leggazdagabb. Gazdag rostokban, antioxidáns anyagokban, főként A-, B- és C-vitaminból tartalmaz sokat, az ásványi anyagok közül pedig elsősorban a vasat, kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort és szelént érdemes kiemelni. A szilva:

  • kiváló immunerősítő;
  • nyugtató hatású;
  • jótékonyan hat az agyra és az idegrendszerre;
  • segít normalizálni a vércukor szintjét;
  • enyhe hashajtó;
  • megmozgatja a beleket, segíti az anyagcserét;
  • hozzájárul a szívritmus szabályozásához.

Sok vizet és viszonylag kevés cukrot tartalmaz, 100 gramm gyümölcsben körülbelül 50 kalóriával számolhatunk, amivel a szilva kiváló kiegészítője bármilyen fogyókúrának. A tartósítás legjobb formája az aszalás, hiszen a gyümölcs ekkor őrzi meg a legtöbbet értékes anyagaiból. A főzés hatására a lekvár beltartalma ugyan szegényesebb, de így is marad benne bőven antioxidáns, emésztésserkentő szorbitol és rosttartalma is érintetlen marad.