Ezért érdemes sok céklát enni

A vörös aranynak is nevezett cékla erősíti az immunrendszert, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban rendkívül gazdag, és fogyókúrázók számára is remekválasztás.

A cékla a Földközi-tenger térségében őshonos, hazánkban a XVII. században kezdett terjedni. Mára pedig alapvető konyhai növény, számos módon fogyasztjuk, és az utóbbi időben az egészségtudatos táplálkozásban is egyre komolyabb szerepet kap. Nem is ok nélkül, a sötétlila, bordó gumó számos élettanilag pozitív hatással bír.

Főleg káliumban gazdag, de bőven találunk benne vasat, szilíciumot, rezet, nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, jódot, bórt, mangánt, ként, kobaltot, lítiumot, stronciumot. Kiemelkedően nagy mennyiségben tartalmaz C-, A-, és B-vitaminokat, illetve nagy arányban megtalálható benne több értékes antioxidáns.

A cékla jótékony hatása nagy vonalakban, a teljesség igénye nélkül:

  • antioxidáns hatású;
  • erősíti az immunrendszert;
  • részt vesz a vérképzésben;
  • támogatja a máj működését;
  • javítja a keringést;
  • stimulálja az idegrendszert;
  • vízhajtó és méregtelenítő hatású.

Kalória- és szénhidráttartalma is alacsony, ezért fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott a cékla fogyasztása. A céklalé és az egyéb termékek akkor őrzik meg legteljesebben a gumó értékes hatóanyagait, ha kíméletes eljárással, lehetőleg főzés nélkül készülnek.