Ezért érdemes sütőtököt enni

A sütőtök támogatja a szem egészségét, a szív- és érrendszert, védi a bőrt, és a fogyókúrák remek, vitamindús kiegészítője. A tökmagolaj óvja a prosztatát, egészségünk E-vitaminban és zsírsavakban gazdag segítője.

Hiába a szikrázó napsütés, túl vagyunk az ősz közepén, a hűvös, borongós, szürke téli idő már csak karnyújtásnyira van. Időnk nagy részét zárt téren töltjük, nélkülöznünk kell a napfényt, ilyenkor felértékelődik a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldségek és gyümölcsök szerepe. Azon túl, hogy „életet hoznak” a szürkeségbe, segítenek egészségünk megőrzésében, sőt egyesek kifejezetten hangulatossá tehetik a téli napokat, estéket.

Az egyik ilyen hazai szereplő a sütőtök. Az eredetileg Közép- és Dél-Amerikából származó növényt számos formában fogyasztjuk, és messze nem csak hangulatot nyerhetünk belőle, hiszen a sütőtök nagyon kedvező élettani hatásokkal bír. Élénk narancssárga színét bőséges bétakarotin-tartalma adja, amely nemcsak antioxidáns hatású, de ebből állítja elő szervezetünk az A-vitamint.

Emellett gazdag C-vitaminban, kalciumban és foszforban, miközben értékes olajok, zsírsavak, fehérjék, szénhidrátok és rostok gazdag forrása. A sütőtök többek között:

  • támogatja a szem egészségét,
  • védi a bőrt,
  • hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez,
  • serkenti az immunrendszert,
  • segíti az emésztést,
  • gyulladáscsökkentő hatású.

Húsa alacsony kalóriatartalommal bír, ezért fogyókúra esetén is kiváló, vitaminokban gazdag ételnek számít. A magjából préselt olaj magas arányban tartalmaz többek között telítetlen zsírsavakat, E-vitamint és a prosztataproblémáktól óvó fitoszterolt.