Ezért éri meg sárgadinnyét enni

Erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést, kiváló antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatású, tisztítja a vért. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, feszesíti a bőrt, és még fogyókúrába is beilleszthető.

A sárgadinnye egy Ázsiából származó növény, a tökfélék családjába tartozik: több fajtája létezik, héja lehet különböző „mintázatú”, húsa zöldes árnyalatú vagy narancssárga. Egyes források szerint már 5000 éve kedvelt zöldség, legkorábbi említései Perzsiából, Egyiptomból és Indiából származnak, Európában a kései középkorban jelent meg. Számunkra azonban a lényeg: élettanilag rendkívül értékes összetevőkkel bír.

A teljesség igénye nélkül van benne C-vitamin, kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, mangán, magnézium, réz, cink, kobalt, króm, niacin, riboflavin, tiamin, folsav. A felsorolásnál azonban többet ér, ha megmutatjuk, mi mindenre bír jótékony hatással a sárgadinnye:

  • erősíti az immunrendszert;
  • gazdag antioxidánsokban;
  • sok béta-karotint tartalmaz, amelyből a szervezetünk A-vitamint állít elő, ezáltal védi a szemek egészségét;
  • gyulladáscsökkentő;
  • segít erős vagy rendszertelen menstruáció esetén;
  • jó hatással van a vesére;
  • tisztítja a vért;
  • jó hatással van a köszvényre, reumára;
  • segíti az emésztést;
  • feszesebbé teszi a bőrt.

Mindezek mellett magas rost- és tápanyagtartalma a sárgadinnyét kiváló táplálékká teszi, gyümölcscukor-tartalma energiával, víztartalma pedig a telítettség érzésével tölti el a szervezetet. Ezért fogyókúrába illesztve is megállja a helyét, ám magas szénhidrát- és cukortartalma miatt cukorbetegeknek csak módjával ajánlott.