Ezért ne hagyja veszni a retket

Egyik első primőr zöldségünket érdemes addig rágcsálni, amíg szezonja van, hiszen széles körben segíti egészségünk megőrzését az emésztéstől a tápanyagpótlásig.

A húsvéti asztal nélkülözhetetlen „mellékszereplője” a retek, bizonyosan minden háztartásban maradt belőle egy-két csomónyi elrejtve valahol. Nagyon sokáig nem húzza, és mivel elsősorban sonkával és tojással telítődtünk, a retket továbbra is tegyük csak a reggeliző és vacsoraasztalra, nem bánjuk meg.

A fehér húsú és piros héjú hónapos retek az egyik legelső és legkedveltebb primőr zöldség Magyarországon, ez a káposztafélék családjából származó növény Kínából származik, de ma már az egész világon termesztik. A hónapos retek:

  • magas vitamintartalma segíti az immunrendszer működését;
  • antibakteriális és gombaölő hatású;
  • tisztítja, méregteleníti a szervezetet;
  • segíti az emésztést;
  • serkenti az epe termelődését és ürülését.

Elsősorban nyersen fogyasztjuk, ám párolva, sőt főzelékként is megállj a helyét. Egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait is akkor fejti ki leginkább, ha nem vetjük alá hőkezelésnek.