Ezért remek reggeli a zabpehely

A zab energiával és értékes tápanyagokkal látja el a szervezetünket, segíti az emésztést, az egészséges bélműködést, védi a szívet és még az immunrendszert is támogatja.

A „Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár és vacsorázz, mint egy koldus” mondás is arra utal, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. A tudomány sem mond mást, mint hogy tényleg nagyon fontos a napindító étkezés. Mégis sokan elkapkodják, sőt ki is hagyják, hiszen rohanni kell, reggel még nincs étvágyuk, számos okot találunk a háttérben. A kifogásokra azonban van egy remek étel, méghozzá a zabpehely. Bármilyen formában, a müzlitől a zabkásáig, reggelizőpehelyig vagy akár kekszekig.

Megfőzhetjük vízzel vagy tejjel, ízlés szerint feldobhatjuk mézzel, gyümölcsökkel, joghurtokkal, ilyenkor még tartalmasabb és értékes ételt nyerünk, a lehetőségeknek pedig csak a fantázia szab határt.

A zab egy oldható rostot, béta-glükánt tartalmaz, ami az emésztés során egyfajta zselés anyaggá alakul, nem engedi, hogy a vércukor szintje megszaladjon. Egyes kutatások szerint gátolja a baktériumok terjedését, erősíti az immunrendszert. A zab rendszeres fogyasztása a teljesség igénye nélkül:

  • hozzájárul a vérnyomás és a koleszterin szintjének szabályozásához;
  • a szív egészségének fenntartásához;
  • segíti az emésztést, és az egészséges bélműködés;
  • hidratálja és védi a bőrt.

A zab gazdag B- és E-vitaminban, vasat, magnéziumot, foszfort, kalciumot, káliumot, szelént és mangánt tartalmaz. Nem igazán kell ennél jobb napindító, főleg ha gyümölcsökkel, magvakkal, joghurttal tesszük tartalmasabbá.