Ezt a gyomnövényt érdemes megenni

Aki nem ismeri, annak a kövér porcsin csak egy bosszantó gaz, egyébként pedig például az omega3 zsírsav kiváló forrása. 

A mérnöki pontossággal megtervezett gyepen valóban bosszantó a kövér porcsin, amivel egyes tájakon disznóporcsin, kövérfű, kövérke néven is találkozhatunk. Június vége felé jelenik meg a homokos talajban, szárazság, eső nem árt neki, szinte kiirthatatlan. A legjobb helye a házipatikában van. Ereje leveleiben és fiatal hajtásaiban van, június-augusztus között gyűjthető. 

Rendkívül gazdag omega3 zsírsavakban, különösen a vízben és zsírban is oldódó Alfa-Liposavban - ez az antioxidáns így könnyen bejut a sejtekbe, és hatékonyan képes felvenni a harcot a károsító szabadgyökökkel szemben. Nagy arányban tartalmaz más antioxidánsokat is, valamint C- és E-vitamint, béta-karotint és fontos ásványi anyagokat. 

Hatásai:

  • lassítja az öregedési folyamatokat;
  • védi az artériákat;
  • vértisztító, vérzéscsillapító;
  • belsőleg és külsőleg is enyhíti a reumás fájdalmakat;
  • féreghajtó;
  • gyulladáscsökkentő;
  • segít megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat;
  • lazítja az izomgörcsöket;
  • bőrnyugtató;
  • lázcsillapító;
  • enyhíti az influenza és a megfázás tüneteit. 

Kellemes, kissé savanykás, sós íze miatt húsételek, saláták kiváló kiegészítője, de az idősebb levelekből főzeléket is készíthetünk.