Fahéj - a fűszerek királya

Kinek melyik fűszer a kedvence, melyiket használja gyakran, ízlés dolga. De a fahéj oly sok előnyös élettani hatással rendelkezik, hogy napi fogyasztása javasolt.

A fahéj egyike azoknak az elmés magyar elnevezéseknek, amelyek egy-egy tárgy eredetét is megadják: igen, fakéregről, a fa "héjáról" van szó. A fahéjfa Délkelet Ázsiában őshonos, 8-10 méter magasra növő örökzöld fa. A fűszer a fiatal ágak papírszerű, milliméter vastagságú kérgéből készítik, miután lehántották róla a parakérget. 

De nézzük, a tudományos kutatások szerint mit is "tud" ez a fakéreg.

  • Szabályozza a vércukor szintjét: a szénhidrátban gazdag ételek fahéjjal fogyasztva nem okoz oly hirtelen cukorszint-emelkedést.
  • Fahéjkivonatot tartalmazó étrendkiegészítőkkel jelentősen csökkenthető a cukorbetegség és szövődményeinek kialakulása. De egyes szakemberek szerint már napi fél kiskanál fahéj nagyon sokat segít.
  • Kedvezően hat a vérzsírokra.
  • Stimulálja a gondolkodást, a kognitívképességeket, javítja a memóriát.
  • A fahéj egyik hatóanyaga a kutatások szerint késleltetheti az Alzheimer-kór kialakulását.
  • Baktérium- és gombaölő hatása miatt például szájápoló termékek kedvelt összetevője, rendszeres használata elpusztítja az ínygyulladást, kellemetlen szájszagot vagy fogszuvasodást okozó baktériumokat. 

Így hát megéri gyakran fahéjat fogyasztani, és jöhetnek a fahéjkivonatot tartalmazó étrendkiegészítők.