Felpuhított minket az evolúció

Egyre kevésbé vagyunk agresszívek, meg tudjuk emészteni a tejet, intelligenciánk pedig hanyatlik. Ezt tette velünk az evolúció.

Az ember az egyetlen faj, amely más fajok tejét issza és ráadásul nem is túl régóta. Sokak szerint ezért a tej és tejtermékek fogyasztása "nem egészséges", természetellenes. Az első állítás igaz, ám ebből nem következik a második. Mintegy tízezer éve jelent meg az az új mutáció, amely képessé tette szervezetünket a laktóz lebontására, és azóta ez az alapanyag kulcsfontosságú a táplálkozásunkban - derül ki az Egészségmagazin.com cikkéből

Igaz, míg a nyugati társadalmakban alig találkozunk laktózérzékenységgel, Afrikában például a lakosság döntő része képtelen feldolgozni a laktózt. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag tápanyagforrásról beszélünk, kár lenne önként megvonni magunktól. Az utóbbi években több kutató is arra a felfedezésre jutott, hogy csökken a fiatalok intelligenciahányadosa, amit egyelőre a számítógépes játékok és a szociális kapcsolatok gyengülésének számlájára írnak. Nőtt azonban a testmagasságunk, legalábbis ami az átlagot illeti. A jobb táplálkozás miatt az európai férfiak a 160-165 centis átlagról 175-180 centire nőttek fel.

Emellett viszont elnőiesedtek: 50 ezer évvel ezelőtt radikálisan kezdett csökkenni az emberiség tesztoszteronszintje, és vele együtt az agresszivitás is. Nyilvánvaló ennek áldásos hatása, hiszen magas fokú agresszió mellett elképzelhetetlen az együttműködés és a fejlődés. Ám létezik hátulütője is, miszerint az utóbbi évtizedekben évi egy százalékkal csökkenő tesztoszteronszint lassan a termékenységet veszélyezteti. E modern jelenség mögött nem az evolúció, hanem nagy valószínűséggel az elhízás, a stressz, és a környezeti ártalmak állnak együttesen.