Köszönjük vásárlóink bizalmát! 135 000-nél több elégedett vásárló! több mint 6 éve a piacon 100%-osan megbízható webáruház
06 (1) 50 60 250
Hétköznap: 9.00-17.00
Kiszállítás országszerte
1-3 munkanap alatt
Bolti átvétel Budapesten 3 helyen
Bp. Retek utca; Kálvin tér; Móricz Zs. körtér
Pick Pack Pontos átvétel
1-4 nap alatt országszerte

Gyerekek: hőségben rejtve maradhat a cukorbetegség

Készült: 2015-06-17 08:50

Nagyon könnyen a kánikula számlájára írhatjuk az 1-es típusú diabétesz jeleit, a gyerek állapota pedig napok alatt súlyossá válhat.

Cseppet sem riasztó, ha a gyerek egyik napról a másikra sokat, akár több liternyit iszik, korábban nem kedvelt italt is nagy mennyiségben fogyaszt, ezáltal pedig a szokásosnál többször látogatja a WC-t, fáradt. A nagy meleg - gondolhatja a szülő, ám a tünetegyüttes az 1-es típusú cukorbetegség jele is lehet.

Ha e szembetűnő változást a szülő érzékeli, haladéktalanul ellenőriztesse a gyerek vércukorszintjét. Ha nem fordul orvoshoz, vagy - más betegségekre gyanakodva - a több napos laborvizsgálatok eredményére vár, a kicsi állapota jelentősen romolhat, válságosra fordulhat.

Nem akarunk senkit riogatni, de országos szinten 2002 és 2009 között minden harmadik diabéteszes gyerek súlyos, minden tízedik pedig már életveszélyes állapotban volt a diagnózis felállításakor - figyelmeztet a cukorbeteg gyerekekkel foglalkozó Szurikáta Alapítvány. Azt javasolják, a diabétesz kezdeti, enyhe jelei megjelenésekor is azonnal, még aznap forduljon orvoshoz gyermekkori cukorbetegség gyanújával.

A tünetek akár pár nap alatt súlyosbodhatnak, hasfájás, hányás, zavartság, aluszékonyság és acetonszagú lehelet léphet fel. Csecsemőknél jóval nehezebb a felismerés, Tóth-Heyn Péter diabetológus szerint esetükben a intő jel lehet, hogy egyik napról a másikra jóval gyakrabban van szükség új pelenkára, a "használt" a szokásosnál nehezebb, túlcsordul, illetve megnő a baba folyadék iránti igénye, aluszékonnyá válik.