Ha valami növényi, még nem biztos, hogy egészségesebb

A növényi alapú helyettesítő élelmiszerek is tartalmazhatnak túl sok sót vagy zsírt, és önmagában az öko vagy bio sem csodaszer. Dietetikusok foglalták össze, mire kell odafigyelni.

Napjainkban divat a vegetáriánus vagy vegán táplálkozás, rengeteg élelmiszer-innováció születik fenntarthatósági, etikai vagy egészségügyi megfontolásokból. Azért nyilván az üzleti érdekek sem elhanyagolhatók. Elsősorban a tejtermék- és húshelyettesítő készítményekről van szó, ám vajon pusztán az, hogy egy élelmiszer növényi alapanyagokból áll, garancia arra is, hogy egészségesebb?

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) szerint érdemes alaposan átnézni, hogy miből készülnek ezek az új élelmiszerek és hogyan érik el a hagyományoshoz hasonló állagot, látványt és főleg ízt. Mindenképpen olvassuk el figyelmesen az élelmiszercímkéket és hasonlítsuk össze a megszokottal, hogy eldönthessük, melyik változat az előnyösebb számunkra.

Az öko és bio önmagában nem csodaszer

Zömmel a növényi alapú, helyettesítő élelmiszerek is feldolgozott termékek, ezért feltétlenül nézzük meg az élelmiszercímkén, hogy mivel érik el a hagyományoshoz hasonló állagot, látványt és ízt. Emellett a növényi alapú termékek is lehetnek feldolgozott élelmiszerek, érdemes ellenőrizniu só- és zsírtartalmukat.

 Az „öko”, „bio” önmagában nem csodaszer, például még az ökológiai gazdaságokban is használnak növényvédő szereket. Illetve önmagában attól, hogy valami bio vagy cukormentes, még lehet erősen feldolgozott és túl sós vagy zsíros, és ennek fordítottja is igaz: egy hagyományos termék is ugyanúgy lehet biztonságos.

Ezekre figyeljünk oda

Legyünk körültekintőek az újdonságokkal, ha ételallergiánk van, a növényi alapú élelemiszerekben új típusú allergének jelenhetnek meg. Ezek ugyanis a korábbinál jóval nagyobb mennyiségben tartalmazhaznak hüvelyeseket, például borsófehérjét, ami ritkán ugyan, de például a szójaallergiásoknál felerősítheti vagy kiválthatja a panaszokat.

A növényi alapú helyettesítőkből hiányozhatnak bizonyos vitaminok és ásványi anyagok, amelyek az állati variánsokban megvannak, ezeket pótolni kell – írja az MDOSZ. Válasszunk dúsított termékeket, vagy úgy állítsuk össze az étrendünket, hogy más táplálékkal bevigyük ezeket is. Különösen a vas, a kalcium, a cink, a B12- és a D-vitamin mennyiségére figyeljünk oda, mert ezek hiányozhatnak a húshelyettesítőkből.

Biztosan előnyös, ha törekszünk a több friss alapanyagból, minél kevesebb sóval, cukorral, zsírral készült ételek fogyasztására. Nyugodtan be lehet iktatni heti egy húsmentes napot is, ugyanakkor a túl merev étrend, ami akár teljes élelmiszercsoportok fogyasztását is tiltja, korlátozott ételválasztáshoz, tápanyaghiányhoz, bizonyos esetekben akár étkezési zavarokhoz is vezethet.