Hagyma a szívért és a rák ellen

Az újhagyma ma már egész évben elérhető, de az igazi, a friss, az idei, amely pozitív élettani hatásainak teljében van, csak mostanában fog megjelenni. És persze ne feledkezzünk meg a jó öreg vörösről sem!

Az újhagyma és a vöröshagyma valójában egy és ugyanaz, előbbi a fiatal, zsenge példány, ami később kifejlődve dundi hagymává fejlődik. Főleg C-, B1- és B2-vitaminban gazdag, több mint féltucatnyi ásványi anyagot tartalmaz a vastól a rézen át a kénig, de találunk benne folsavat és nikotinsavat is.

Ha gyógynövényként tekintünk rá, igazi erejét egy kéntartalmú illóolaj adja, amelynek a hagyma jellegzetes illatát és ízét is köszönheti. Segít megelőzni az érelmeszesedést, nyersen fogyasztva eltávolítja az erek faláról a "rossz koleszterint", több szempontból is csökkenti a szívroham rizikóját.

Összetevői segíthetnek megelőzni számos, a keringéssel összefüggő problémát a koszorúér-betegségtől a trombózisig. Hatóanyagai ugyanis gátolják a vérrögképződést, akadályozza a vérlemezkék összecsapódását. Jó, hír, hogy e tulajdonságát nyersen, sütve és főzve, vagyis bárhogy elkészítve megőrzi.

Enyhíti a bélgörcsöket, jótékonyan hat az emésztésekre, és egyik hatóanyaga, a difenilamin serkenti az inzulin kiáramlását a hasnyálmirigyből. Légúti megbetegedések esetén már illóolajának belélegzése sokat segít, hiszen javul a felső légutak vérellátása. A vöröshagyma az egyik leghatékonyabb természetes baktériumölő szer, növeli az immunrendszer hatékonyságát, bármilyen gyulladás esetén hathatós segítséget nyújt.

Kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogyan használhatnák a hagymát rákos megbetegedések ellen, ugyanis az előzetes vizsgálatok szerint kénvegyületei gátolhatják egyes tumorsejtek növekedését. Sőt, a májat egyes rákkeltő anyagok ártalmatlanná tételére, kiürítésére serkenti.

Kapcsolodó termékek