Így kell etetni az immunrendszert

Az immunrendszer egészséges működését a megfelelő életmód és kiegyensúlyozott étrend biztosítja leginkább. A vitaminok és nyomelemek ideális esetben mind az értend részét képezik, mutatjuk, melyik hol játszik szerepet.

Tél vége felé, kora tavasszal nemcsak a lélek vágyik napsütésre és friss zöldségre, gyümölcsre, hanem az immunrendszer számára is egyre fontosabb egyes tápanyagok pótlása. Főleg akkor, ha az időjárás is csalóka, a hirtelen jött enyhülés sokakról levarázsolhatja a sálat, a kabátot, ilyenkor a legkönnyebb „megfázni”. Az immunrendszer karban tartása a koronavírus jelentette fenyegetés miatt is fontos, ám a mit és hogyan kérdésében könnyű elveszni.

Falus András immunológus professzor és Dr. Szűcs Gabriella belgyógyász-immunológus szakorvos az MTA honlapján azt járja körül, hogyan segíthetünk szervezetünknek a védekezésben? Összefoglalónk első részében a kiegyensúlyozottság tudatos biztosításáról lesz szó, a másodikban azokról az anyagokról, amelyek „mesterséges” pótlására szükség lehet a betegségek elkerülése érdekében.

Táplálkozás: az egyensúly

A koronavírus-járvány kapcsán érdemes kiemelni, hogy a fertőzésekre való fogékonyságot számtalan, egyéni tényező határozza meg a genetikai adottságtól a bőr és a nyálkahártyák állapotától egészen a higiéniáig vagy az esetleges krónikus betegségekig. A különböző szervek, rendszerek és az immunrendszer egészséges működéséhez arra van szükség, hogy az egész szervezet számára optimális körülményeket biztosítsunk.

Ehhez elengedhetetlen az életmód, a teljesség igénye nélkül a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás, a dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás kerülése, fontos megszabadulni a plusz kilóktól, és lehetőség szerint kerülni a stresszt. A másik lényeges pillér a táplálkozás.

A napi energiabevitelt három-öt étkezésre kell szétosztani, és tartalmaznia kell fehérjét, szénhidrátot, zsírokat, zöldségeket és gyümölcsöket. Ezek helyes arányát a Magyar Dietetikusok Szövetsége által összeállított Okostányér segít összeállítani. Amennyiben ezt sikerül biztosítani, akkor a szervezetünk természetes úton minden olyan tápanyaghoz hozzájut, amire egészséges működése érdekében szüksége van.

Vitaminok és nyomelemek

Alapvetően igaz, hogy optimális vitamin-, nyomelem- és ásványianyag-ellátottság mellett =az immunrendszer is a körülményekhez alkalmazkodva működik, nincs szükség a klasszikus értelemben vett „immunerősítésre”. A gyakorlatban azonban mondhatni ritkább ez az ideális állapot, mint valamely tápanyag hiánya vagy alacsony szintje.

A vitaminok közül A-vitamin elsősorban a látásban, a B-vitaminok a szénhidrát-anyagcserében és az idegrendszer működésében, míg a C-vitamin, mint antioxidáns az anyagcsere-folyamatokban vesz részt. A D-vitaminra a csontanyagcserében és az immunrendszer működésében van szükség.

Az E-vitamin szintén antioxidánsként, a K-vitamin pedig a véralvadásban játszik szerepet. Az ásványi anyagok és nyomelemek (cink, vas, réz, magnézium, szelén stb.) elsősorban bizonyos enzimek működését biztosítják.