Köszönjük vásárlóink bizalmát! 150 000-nél több elégedett vásárló! több mint 7 éve a piacon 100%-osan megbízható webáruház
06 (1) 50 60 250
Hétköznap: 9.00-17.00
Kiszállítás országszerte
1-3 munkanap alatt
Bolti átvétel Budapesten 3 helyen
Bp. Retek utca; Kálvin tér; Móricz Zs. körtér
Pick Pack Pontos átvétel
1-4 nap alatt országszerte

Így nézze meg, fertőzött-e a kullancs!

Készült: 2015-04-20 08:50

A fertőzés elkerülése érdekében a ránk akaszkodott kullancsot minél előbb, és speciális eszközökkel kell eltávolítani. Aztán jöhet a teszt, hogy mielőbb megnyugodhassunk.

A kullancsok támadását szinte lehetetlen megakadályozni. Amit a megelőzés érdekében tehetünk, kullancsriasztó gyakori használata és zárt ruházat a "veszélyes" területeken, majd testünk átvizsgálása. Fontos hangsúlyozni, hogy nem minden kullancs fertőzött, és ha az is, nem feltétlenül betegíti meg az embert. Pánikra tehát nincs ok, az első és legfontosabb tennivaló a vérszívó eltávolítása.

Tény, hogy minél gyorsabban cselekszünk, annál kisebb az esetleges fertőzés veszélye. A kullancs ugyanis nyálával és vérszívás közben vérünkbe ürített salakanyagával juttatja szervezetünkbe a kórokozókat. Ez néhány óra és 1-3 nap között ingadozhat. Semmiképp nem szabad olyan módszert alkalmazni, amivel összenyomjuk a rovar testét. Ezzel ugyanis saját magunk fecskendezzük magunkba az állat béltartalmát, köztük a vírusokat.

Hasonló okból nem tanácsos krémeket, olajat, zsírt, kölnit, fertőtlenítő szereket használni és kerülni kell a kullancs tekergetését is. Jó megoldás az ügyesen használt csipesz, a cérna, vérrel szívott kullancsot pedig a legbiztonságosabban az erre a célra gyártott kullancskiszedő kanállal távolíthatjuk el.

A cérnás és a csipeszes megoldást alább, a kanál használatát a cikk alján nézheti meg.

Ha a kullancs szájszerve "beszakad", vagyis s bőrben marad, nem kell vele tovább foglalkozni. Ebben már nincs érdemi mennyiségű fertőző anyag, magától kilökődik. A piszkálásnak köszönhetően viszont gyulladást okozhat. Létezik egy gyorsteszt is, amivel otthon, rövid időn belül megállapíthatjuk, hogy az eltávolított kullancs fertőzött volt-e a Lyme-kórt okozó baktériumokkal.