Így segítse az ünnepi emésztést

Olyan gyógynövényeket gyűjtöttünk össze, amelyek segítenek a nagy ünnepi lakomák feldolgozásában, az ilyenkor gyakori gyomorbántalmak kezelésében. 

A karácsony névtelen hőse az emésztőrendszerünk. Az ünnepek alatt a legtöbben hajlamosak vagyunk túlenni magunkat: többször és többet eszünk, mint máskor, illetve az ünnepi menü általában sok cukrot, fehérjét, fűszereket és zsírt tartalmaz. Ezzel pedig jócskán túlterheljük emésztőrendszerünket, amely kellemetlen tünetek sokságával reagál: savtúltengés, puffadás, fájdalom, kellemetlen teltségérzet, hosszan sorolhatnánk.

Ilyenkor érdemes az emésztést segítő természetes gyógymódokhoz nyúlni az enyhülésért. Íme néhány lehetőség:

  • Kamilla: nyugtatja az emésztőrendszert, csillapítja a gyomor és a belek görcsös fájdalmát, csillapítja a gyulladást, védi a gyomor nyálkahártyáját.
  • Édeskömény: serkenti az emésztőrendszer működését, oldja a görcsöket, megszünteti a felfúvódást.
  • Zab: védi a gyomrot és a beleket a maró emésztőnedvekkel szemben.
  • Gyömbér: megszünteti az émelygést, és a nyálelválasztás fokozásával ösztönzi az emésztőnedvek termelődését.
  • Articsóka: segíti az epekiválasztást, védi és regenerálja a májsejteket.
  • Borsmenta: fokozza az epesavtermelést, oldja a görcsöket, csökkenti a hasi fájdalmakat és a puffadást.
  • Citromfű: segít leküzdeni a puffadást, a gyomorfájdalmakat és a szélgörcsöket.
  • Aranyvessző: enyhít a puffadást, a teltségérzetet.

A szűken vett karácsonyi napoknak vége, de nyilván minden háztartásban jelentős mennyiségű, íncsiklandó maradék várja még, hogy elfogyasszuk. A „probléma” tehát még egy ideig adott, arról nem is beszélve, hogy hamarosan itt a szilveszter, amit hagyományosan ismét meglehetősen terhelő ételekkel kísérünk.