Ilyen az egészséges szaloncukor

Mentes az adalékanyagoktól, nem hizlal és otthon elkészíthető.

A karácsonyfán elmaradhatatlanul himbálódzó szaloncukor Nyugat-Európában már hat évszázada az ünnep része, a csillogó csomagolás rejtette édesség az angyalokat és segítőiket jelképezi. Hazánkban a XIX. században jelent meg. 

Fő alkotóeleme a cukor, ezért egészséges soha nem volt, ám a tömegtermelésnek köszönhetően egyes termékek minősége ma már nagyon silány. Főleg az olcsó szaloncukrokra jellemző, hogy sok bennük az adalékanyag. Rendelet szabályozza például a szív- és érrendszerre káros transzzsírsavak maximális mértékét, de a legjobb lenne ezeket teljesen kiiktatni az étrendünkből. 

Ezek a zsírok csak feldolgozott termékekben fordulnak elő, így hát a legjobb megoldás, ha mi magunk vágunk bele a szaloncukor-készítésbe - vagy az összetevők alapján kiválasztjuk a legegészségesebb terméket a boltban. 

Ha valaki nem sajnálja a fáradságot, az alapanyagokat könnyen beszerezheti akár az interneten is. A "házi szaloncukor" alapja a jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládé, nyírfa vagy nádcukor. Innentől kezdve ízlés dolga, hogy miből készítjük a tölteléket:

- olajos magvak;

- dió, mandula;

- aszalt gyümölcsök;

- kókuszreszelék;

- mák;

- meggybefőtt;

- vanília. 

Az interneten számtalan recept található, és a csomagolás hogyanjára is ötletes megoldásokat találhatunk.