Inulin: rendet tesz a belekben

Az inulin sokkal több, mint egy természetes cukorpótló: ez a vegyület a bélflóra jótevője, a hasznos baktériumok tápanyaga.

Egy vízben oldódó növényi rostról van szó, amely segít a bélflóra egyensúlyának megőrzésében azzal, hogy tápanyagot jelent a bélben élő hasznos baktériumoknak. Nevét az örménygyökér latin nevéről (Inula helenium) kapta, mivel elsősorban ebben a növényben - valamint a csicsókában, gyermekláncfűben, vöröshagymában és a cikóriában - található meg leginkább.

Édes íze miatt olyan természetes cukorpótló, amely nem növeli a vércukor szintjét, ezért fogyókúrázók, diabéteszesek is fogyaszthatják. Javítja több ásványi anyag felszívódását, csökkenti a koleszterinszintet. Jótékony hatást tulajdonítanak az inulinnak szív- és érrendszeri betegségek, élelmiszer-allergia, candida és egyes daganattípusok esetén. Talán mindezeknél fontosabb élettani hatása az inulinnak, hogy prebiotikus tulajdonságokkal bír.

Ez azt jelenti, hogy az emberi szervezet nem képes megemészteni, így érintetlenül jut el a vastagbélbe. Itt erjedésnek indul, és táplálékul szolgál a bélflóra hasznos baktériumai számára. A hatását kutató vizsgálatok alapján gátolja a káros baktériumok megtapadását a bélfalon,és segíti a jótékony bifidusz baktériumok és laktobacilusok szaporodását.

Az inulin ezáltal nagyban hozzájárul a tápanyagok és egyes fontos ásványi anyagok felszívódásához. A bélflóra helyreállításával hozzájárulunk az immunrendszer megfelelő működéséhez, elkerülhetjük a székrekedést, és rákos megbetegedéseket előzhetünk meg.