Köszönjük vásárlóink bizalmát! 155 000-nél több elégedett vásárló! több mint 7 éve a piacon 100%-osan megbízható webáruház
06 (1) 50 60 250
Hétköznap: 9.00-17.00
Kiszállítás országszerte
1-3 munkanap alatt
Bolti átvétel Budapesten 3 helyen
Bp. Retek utca; Kálvin tér; Móricz Zs. körtér
Pick Pack Pontos átvétel
1-4 nap alatt országszerte

Járványveszélyre figyelmeztet az MTA

Készült: 2018-11-21 09:37

A behurcolt, idegenhonos szúnyogfajokkal eddig ismeretlen vagy ritka, veszélyes betegségek bukkannak fel Magyarországon is, járvány is kialakulhat. Tenni kell ellene közösség és egyén szintjén is.

A klímaváltozás egyéb hatásaival együtt számos új betegséget terjesztő szúnyogfaj telepedett meg Európában. Egyes régiókban több esetben is járványok alakultak ki egyes régiókban az általuk behurcolt olyan vírusok következtében, mint például a Chikungunya-vírus vagy a Dengue-vírus. 

Hazánk is erősen érintett a nyugat-nílusi láz vírusának megjelenése óta már minden évben ismertek humánmegbetegedések, sőt további rendkívül kockázatos kórokozók, többek közt az Usutu-vírus felbukkanását is kimutatták – áll a Magyar Tudományos Akadémia közleményében. 

A korábbiaknál súlyosabb járványok 

Egyelőre nem tudjuk pontosan, hogy őshonos szúnyogaink mennyire fogékonyak az új kórokozókra, de sajnos egyes fajok esetén bizonyított, hogy képesek hordozni. A trópusi területekről behurcolt invazív szúnyogfajok betegségterjesztő képessége viszont jól dokumentált, és rendkívül komoly kockázatot jelent. A rossz hír, hogy hazánkban eddig három invazív szúnyogfajt írtak le, tartós megtelepedésükre is egyre több tudományos bizonyíték áll rendelkezésre. 

Meghonosodásuk pedig az első nagy lépés az új betegségek megjelenése és terjedése felé, de kiválthatja a már jelen lévő kórokozók intenzívebb terjedését is: ezáltal reálissá vált új, a korábbiaknál súlyosabb járványok kialakulásának veszélye. 

Csak együtt lehet sikeres 

Mit tehetünk? Magánemberként leginkább azt, hogy tudatosan megszüntetjük a tenyészhelyekül szolgáló pangó vizeket a környezetünkben, legyen az az udvaron hagyott autógumi, a gyerek homokozós vödre vagy egy félretett virágláda. Emellett használjunk szúnyogriasztó szereket testünkön, a szobában, szabad téren, a betegségek megelőzésének legegyszerűbb és leghatékonyabb módja, ha eleve elkerüljük a csípést. 

Persze az egyéni lépések nem oldják meg magát a problémát, ehhez nyilván országos szinten kell lépni. Az akadémia koncepcióváltást sürget a védekezésben, országos monitorozást, biológiai gyérítést, rendszeres élőhely-térképezést, akkreditált laboratóriumok, célorientált szakértői gárda felállítását, illetve a lakosság tájékoztatását és aktív bevonását a védekezésbe.