Jó hír cukorbetegeknek az édesítőkről

Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek a legújabb kutatások fényében is segítik a vércukor szinten tartását.

Jön a karácsony, az ünnepek, csoki, bejgli, szaloncukor, édes ételek és italok. A diabétesszel küzdők számára komoly kihívás, hiszen az ember csak ragaszkodna az édes ízhez: a minden szempontból megfelelő megoldást az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek jelentik. Az Európai Dietetikusok Szövetségének (EFAD) 10. konferencián erről tartottak előadásokat neves szakértők.

Fabrice Bonnet, a Rennes-i egyetem professzora arról beszélt, bizonyos táplálkozási tényezők, mint például a túlzott kalóriabevitel, illetve a zsír- és cukorbevitel, összefüggésben van nagyobb mértékű inzulinrezisztenciával. Az alacsony kalóriatartalmú édesítők a jelek szerint semleges hatással vannak a cukorbetegségben nem szenvedő felnőttek inzulinérzékenységére, ami azt jelenti, hogy nincsenek hatással sem az inzulinrezisztenciára, sem az inzulinkiválasztásra - mondta.

Dr. Aimilia Papakonstantinou, az athéni mezőgazdasági egyetem tanára, az EFAD diabétesz munkacsoportjának elnöke azt emelte ki, hogy a legújabb ajánlások immár sokkal inkább egyénre szabott megközelítésűek. Témánk szempontjából pedig: az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek révén csökkenthető a teljes energia- és szénhidrát-bevitel, amennyiben ezek használata az energiatartalmú édesítők helyettesítését szolgálja, és más élelmiszerek fogyasztása révén sem történik többlet-kalóriabevitel.

Összességében az orvosi és táplálkozás-tudományi szervezetek világszerte azonos állásponton vannak: a diabétesszel élők számára az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek továbbra is olyan választási lehetőséget jelentenek, amelyek segítenek a vércukorszint szabályozásában - derül ki a Diabétesz Magazin idei 5. számából.