Kívül-belül segít a szőlő

A szőlő élettani hatásai nagyon kedvezőek: gazdag gyümölcssavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban, vértisztító, izomregeneráló és idegerősítő, külsőleg használva pedig a bőrt ápolja.

Megtalálható benne az összes B-vitamin, de főleg B12-ben gazdag, de folsav- és biotintartalma is magas. Kiváló antioxidáns, amit C-vitaminnak, rezveratrolnak és kvercitinnek köszönhető. Az ásványi anyagok listája is hosszú, kiemelkedő mértékben található a szőlőben foszfor, magnézium, kalcium, cink, kálium és szelén.

A glükóz és fruktóz formájában benne rejlő szénhidrátok hamar felszívódnak, ezért gyorsan képesek felfrissíteni az embert, ami fokozott szellemi munka során kifejezetten jól jöhet.

A vörös szőlőben leledző bioflavonoidok is antioxidáns hatásúak, segítenek a rák, a szív és a keringési rendszer megbetegedésének elkerülésében. A szőlő csökkenti a gyulladást, valamint a vér LDL-koleszterin szintjét, miközben a HDL-koleszterint emeli. A mértékkel fogyasztott vörösbor, napi csupán egy-két deciliternyi jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét.

A szőlő magjából hidegen préselt olaj nagyon gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban és E-vitaminban. Az olaj erős antioxidáns hatása mellett Védi a keringési rendszert a meszesedéstől, erősíti a vérereket és a hajszálereket, ezáltal segít elkerülni a trombózist. De használhatunk szőlőt a bőrünkre kenve is: segíti a sejtek regenerálódását és táplálja a bőrt. A szőlőmag őrleményét pedig tisztításra, hámlasztásra használhatjuk.