Köszönjük vásárlóink bizalmát! 150 000-nél több elégedett vásárló! több mint 7 éve a piacon 100%-osan megbízható webáruház
06 (1) 50 60 250
Hétköznap: 9.00-17.00
Kiszállítás országszerte
1-3 munkanap alatt
Bolti átvétel Budapesten 3 helyen
Bp. Retek utca; Kálvin tér; Móricz Zs. körtér
Pick Pack Pontos átvétel
1-4 nap alatt országszerte

Kullancscsípés: napok alatt nagy baj lehet!

Készült: 2015-04-22 13:10

A Lyme-kór tünete a gyűrűsen jelentkező bőrpír. Ha az arcon jelenik meg, sürgősen orvoshoz kell fordulni.

A kullancsok elől elbújni nem tudunk, de nem is kell pánikba esni, ha felfedezünk egyet a bőrünkbe fúródva. Közel sem minden kullancs fertőzött, ettől függetlenül nagyon fontos minél hamarabb és szakszerűen eltávolítani. A vérszívók által terjesztett egyik rettegett betegség a Lyme-kór, ami ellen - szemben az agyhártyagyulladással - nincs védőoltás.

A betegséget egy baktérium okozza, amivel körülbelül minden ötödik kullancs fertőzött, de csak minden 13. adja át az embernek - a fertőzés valószínűsége tehát hét-nyolc százalék. Fontos a korai felismerés, a hosszabb ideig fennálló betegség ugyanis szövődményként szívizomgyulladást, agyhártyagyulladást, arcidegbénulást, ideg- és ízületi gyulladásokat okozhat.

És a lényeg, hogy mire kell figyelni. A kullancscsípés után jelentkező fájdalmas, viszkető folt még lehet allergiás reakció, ami három napon belül elmúlik. A Lyme-kór jele a csípés helyén egy kis piros folt, ami gyűrűsen növekszik akár tíz centiméteresre, a közepe kifehéredik. A test más pontjain is megjelennek ez az úgynevezett vándorló bőrpír

A fül mögötti kullancscsípés az arcon okozhat tünetet: a "gyűrűből" ilyenkor csak egy fül előtti csík látható, ami az orr irányába vonul. Ekkor azonnal orvoshoz kell fordulni, mert néhány napon belül arcidegbénulás és agyhártyagyulladás alakulhat ki. A fertőzés antibiotikumokkal gyógyítható, megijedni akkor sem kell, ha valaki nem vette észre a kullancsot. Fontos viszont, hogy a tünetek észlelésekor forduljon orvoshoz.