Köszönjük vásárlóink bizalmát! 155 000-nél több elégedett vásárló! több mint 7 éve a piacon 100%-osan megbízható webáruház
06 (1) 50 60 250
Hétköznap: 9.00-17.00
Kiszállítás országszerte
1-3 munkanap alatt
Bolti átvétel Budapesten 3 helyen
Bp. Retek utca; Kálvin tér; Móricz Zs. körtér
Pick Pack Pontos átvétel
1-4 nap alatt országszerte

Kullancsidény: alattomban támadnak!

Készült: 2015-04-17 08:50

Nem csak a természetben találkozhatunk kullancsokkal, ma már a nagyvárosok is tele vannak velük. Pánikra nincs ok, felkészülni pedig segítünk.

Magával a kullanccsal még nem is lenne semmi baj azon túl, hogy egy levakarhatatlan élősködő, visszataszító módon az emberbe csimpaszkodva szívja a vért. Veszélyt az jelent, hogy komoly, akár halálos kórt terjesztenek. Fontos azonban tudni, hogy közel sem minden kullancs fertőzött, és még ha az is, nem törvényszerű, hogy át is adja a kórt. Mindenesetre résen kell lenni.

Észrevétlenül támad

Ma már a városi parkokban is megtalálhatóak, elkerülni őket semmiképp nem lehet. Egyesek fákról, bokrokról "ragadnak" állatra, emberre, mások a gyepről, a fűszálakról kapaszkodnak át. Teljesen észrevétlenül járják be a testünket, és keresik a vékony bőrrel fedett, ideális táplálkozó helyet. Ezért találjuk őket leggyakrabban a hajlatokban, a fejbőrön, fülek mögött.

Ha célba ért, szájszervével kis sebet vág a bőrön, rögzíti magát, és vért szív. Eközben érzéstelenítőt juttat a sebbe, vagyis az áldozat semmit nem érez. Néhány napig marad, miközben eredeti testméretének sokszorosára duzzad, majd "leválik" és igyekszik egy nyugodt zugot keresni. Csak ezután válik fájdalmassá a kullancs ejtette seb, bedagadhat és be is gyulladhat.

Első a riasztás

Minél hamarabb megtaláljuk a kis vérszívót, annál kevesebb az esélye a fertőzésnek. A kullancsnak nincs végbele, így a "salakanyagot" visszaüríti a sebbe, ekkor jutnak be az állatban utazó kórokozók. Ha ezt meg tudjuk előzni, nyert ügyünk van. Pánikba esni ellenkező estben sem indokolt, hiszen nem minden kullancs fertőz, de tudni kell, mire készüljünk.

Ebben segítünk sorozatunk következő részében. Addig is kullancsriasztót javaslunk minden esetben, ha valaki a kis vérszívók felségterületére lép. Mint a napégés elleni krémeknél, e készítmények használatát is körülbelül 4 óránként ismételni kell. Ide kattintva találja a különösen kullancsveszélyes területeket.