Köszönjük vásárlóink bizalmát! 150 000-nél több elégedett vásárló! több mint 7 éve a piacon 100%-osan megbízható webáruház
06 (1) 50 60 250
Hétköznap: 9.00-17.00
Kiszállítás országszerte
1-3 munkanap alatt
Bolti átvétel Budapesten 3 helyen
Bp. Retek utca; Kálvin tér; Móricz Zs. körtér
Pick Pack Pontos átvétel
1-4 nap alatt országszerte

Kullancsveszély: ebbe bele is halhat!

Készült: 2015-04-21 08:50

A rettegett agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető, és még beadatni sem késő. Ha mégsem szúratja meg magát, ezekre a tünetekre figyeljen.

A kis vérszívók már a városi parkokat is ellepték, támadásuk észrevétlen. A leghatékonyabb fegyver ellenük a megelőzés: kullancsriasztó szerek aktív használata, zárt öltözet. Ha pedig már belénk akaszkodott, mielőbb el kell távolítani, de ebben az esetben kerüljük a "népi praktikákat" és használjunk csipeszt vagy kullancseltávolító kanalat - sőt, az élősködő esetleges fertőzöttségét azonnal, otthon le is lehet tesztelni.

A kullancsok által terjesztett egyik leggyakoribb és legrettegettebb betegség a kullancs enchepalitis, azaz a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. Az első tünetek influenzához hasonlóak: láz, végtagfájdalom, majd 1-3 nap tünetmentesség után szédülés, hányás és láz. A vírus a központi idegrendszerbe jutva gyulladást okozhat, ami bénulásos tüneteket, az esetek tíz százalékában tartós bénulást okoz. Halált is okozhat, ha a statisztikákat nézzük, a megbetegedések egy-két százalékában. A legrosszabb esetben halállal is végződhet. A tünetekkel - kivált, ha egy kullancs csípése után jelentkeznek - azonnal orvoshoz kell fordulni.

A kullancs enchepalitis ellen viszont létezik védőoltás. Három alkalommal kell megszúratni magunkat: az első oltást követően 1-3 hónapon belül, majd a 12. hónapban. A negyedik oltásra három év múlva van szükség, a továbbiakban ötévente elég megismételni. Még most sem késő, a második oltás után pár nappal már védettnek tekinthetjük magunkat. Nem árt viszont hangsúlyozni, hogy a védőoltás nem a "kullancs ellen", azaz nem az általa terjesztett összes kór, hanem "csak" a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen véd.