Köszönjük vásárlóink bizalmát! 150 000-nél több elégedett vásárló! több mint 7 éve a piacon 100%-osan megbízható webáruház
06 (1) 50 60 250
Hétköznap: 9.00-17.00
Kiszállítás országszerte
1-3 munkanap alatt
Bolti átvétel Budapesten 3 helyen
Bp. Retek utca; Kálvin tér; Móricz Zs. körtér
Pick Pack Pontos átvétel
1-4 nap alatt országszerte

Kullancsveszély: így védekezzen

Készült: 2015-04-27 08:50

Nem szabad, hogy a kullancsoktól való rettegés bárkit is visszatartson a természet élvezetétől. Összegyűjtöttük, hogyan előzheti meg a vérszívó támadását.

A kullancs észrevétlenül "támad" és akaszkodik az emberre, veszélyes kórokat terjeszthet: agyhártyagyulladás, Lyme-kór, vagy a házikedvencekre halálos veszélyt jelentő babesiosis. Ettől függetlenül a Magyar Kullancsszövetség is azt tanácsolja, senki ne rettegjen a természet veszélyeitől, hanem ismerje meg és védekezzen ellenük. Összeállítottak egy javaslatcsomagot is, hogy a lehető legnagyobb biztonságban élvezhessük a természetet.

Gondolkodjon és gondoskodjon előre, még a kiránduló szezon előtt adassa be az agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen védő oltást. A természetet járva igyekezzen az évszaknak megfelelően, de mégis lehetőleg zárt ruházatot viselni, a kullancs a fűből, és bokrok, ksebb fák ágairól les ránk. Használjon a bőrről fel nem szívódó kullancsriasztót, "kullancsveszélyes" területen járva négyóránként vigyen fel új réteget.

A kutyára is használjon riasztót, speciális nyakörvet, a hosszú szőrű ebeket érdemes megnyírni, hogy könnyebben észrevegye és eltávolíthassa a vérszívót. A ritkán használt nyaralóban, hétvégi házban a szezonnyitó nagytakarítás során viseljen védőszemüveget és maszkot. Ne táborozzon magas fűben, gazos, bozótos területen, ne igya legelő állat nyers tejét, és lehetőleg kerülje el a vad által sűrűn látogatott helyeket. MIndig legyen önnél speciális kullancseltávolító készlet, ami többek között csipeszt, kullyancskiszedő kanalat jelent.

Ha az eltávolított kullancsot műanyag dobozban, hűtve tárolja, a későbbiekben - vagy akár ott helyben - lehetőség van egy azonnali Lyme-teszt elvégzésére. Végül pedig betegségre utaló tünetek felbukkanásakor azonnal forduljon orvoshoz!