Medvehagyma: fejre, gyomorra, méregtelenítésre

Eljött a medvehagyma szezonja, a zöld levelek a házipatikában és a konyhában is megállják a helyüket: finomak és számos gyógyhatással bírnak. 

A medvehagyma nedves, árnyas erdőket kedvelő évelő növény, levelei erős fokhagymaillatot árasztanak. Leveleit tavasszal gyűjtik még virágzás előtt, és érdemes frissen felhasználni, mert szárítva veszít gyógyhatásából, ami egyébként egészen sokrétű:

  • enyhíti a fejfájást, a szédülést;
  • csökkenti a magas vérnyomást;
  • tisztítja a vért, a vesét, a húgyhólyagot;
  • jótékonyan hat a gyomorra;
  • segíti a bélrendszer működését;
  • krónikus hasmenés és szorulás ellen is hatékony; 

Kellemes, fokhagymára emlékeztető íze miatt a konyhában is fontos alapanyagként tekinthetünk rá:

  • salátához keverve vagy csak feldarabolva vajas kenyérre szórva;
  • főzelékként - a spenóthoz hasonlóan elkészítve;
  • krémlevesnek;
  • köretek, levesek "fűszerezésére";
  • pestót készíthetünk belőle. 

Mint fentebb írtuk, a legjobb frissen felhasználni, de természetesen tartósíthatjuk is. A legtöbb hatóanyagát úgy őrzi meg, ha egyszerűen lefagyasztjuk, de felaprítva sóval keverve, olajba téve is eláll. 

Akár az ember maga gyűjt medvehagymát, akár vásárolja, érdemes odafigyelni egyrészt arra, hogy csak ott szedjük, ahol azt a törvény megengedi, másrészt nehogy összetévesszük a gyöngyvirág levelével, mert az mérgező. Ezekről lesz szó cikkünk következő részében.