Megjött a tavasz első ajándéka

A medvehagyma jótékonyan hat jótékonyan hat a gyomorra, a bélrendszerre, tisztít, enyhíti a fejfájást és a vérnyomást. Elkezdődött a szezonja, egyes helyeken ingyenesen gyűjthető, és tartósítani is lehet: a medvehagyma nemcsak egészséges, de finom is, a konyhában számos területen felhasználható.

Kora tavasszal mindenki ki van éhezve friss zöldségre és gyümölcsre. Még akkor is, ha a boltokban egész évben sokféle elérhető belőlük, azért a frissen leszedett salátának, hónapos reteknek nincs párja. Nagyon is ideje már, hogy megérkezzenek, a szürke, hosszú tél sokak készleteit kimerítették – már ami a vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb, az egészség megőrzéséhez alapvető tápanyagot jelenti.

Az idei év első, friss zöldsége meg is érkezett már a medvehagyma formájában. A zöld levelek fokhagymát idéző íze páratlan, és nagyon sok értékes anyagot tartalmaz. Arra kell figyelni, hogy megbízható helyen vásároljuk, illetve nagyon óvatosan, ha magunk akarjuk begyűjteni. A medvehagyma levele ugyanis könnyen összetéveszthető a gyöngyvirágéval, és az őszi kikericsével, mindkettő mérgező.

Jótékony hatások

De ne fessük az ördögöt a falra, nézzük, mit is érdemes tudni a medvehagymáról:

  • enyhíti a fejfájást, a szédülést;
  • csökkenti a magas vérnyomást;
  • tisztítja a vért, a vesét, a húgyhólyagot;
  • jótékonyan hat a gyomorra;
  • segíti a bélrendszer működését;
  • krónikus hasmenés és szorulás ellen is hatékony.

A faj az amariliszfélék családjába tartozik, nevét onnan kapta, hogy a medvék (és a vaddisznók is) előszeretettel fogyasztják. Hazánkban általában már március elején megjelennek az első hajtások, amelyek 15-25 centiméter magasra nyúló, hosszú nyelű, tojásdad alakú levelekben teljesednek ki. Az évelő növény szereti a nedves, árnyékos erdőket, az enyhén savas talajt.

Felhasználás, tartósítás és gyűjtés

Leveleit a korai időszakban, virágzás előtt gyűjtik, és javasolt frissen fogyasztani, jótékony összetevői ugyanis így vannak jelen a legnagyobb arányban. Bármilyen ételnek kellemes aromát ad, például salátákhoz keverve, krémlevesként, pestóként vagy fűszernövényként felhasználva. Ha tartósításról van szó, fagyasztással őrzi meg legjobban a tulajdonságát, de olajba vagy sóval keverve is eláll.

Ha viszont valakinek nincs kedve vele „bajlódni”, ma már számos táplálék-kiegészítőben, egész évben megtaláljuk a medvehagyma jótékony hatásait.

Érdemes tudni, hogy állami erdőkben ingyenesen naponta legfeljebb két kilogramm gyűjthető, és csak saját felhasználásra. Árusítási célból medvehagymát gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad – a kereskedelmi forgalomba hozott medvehagyma élelmiszernek minősül, így az általános jelölési, nyomon követési követelmények ugyanúgy vonatkoznak rá, mint a termesztett zöldségekre, gyümölcsökre.

 

Kapcsolodó termékek