Méregtelenít a medvehagyma: tényleg egy kész csoda a természettől?

A medvehagyma kellemes íze mellett remek gyógynövény, hozzájárul a méregtelenítéshez, javítja az emésztést, az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást.

Javában benne vagyunk a megvehagyma szezonjában. A 30-40 centi magasra megnövő évelő növény árnyas erdőkben, ligetekben nagy telepekben nő: április-május folyamán virágzik, leveleit még ezt megelőzően gyűjtik. Különleges, fokhagymás íze (és illata) okán rendkívül sokoldalúan felhasználható, fogyaszthatjuk nyersen salátába keverve, vajas kenyérre szórva, de készítenek belőle főzeléket, krémlevest, használják ízesítéshez, és remek pesto is lehet belőle.

Mindemellett a medvehagyma elsőrangú gyógynövény, a fejtől a gyomorig számos területen kifejti hatását, és kiváló alapanyaga a tavaszi méregtelenítésnek is. Utóbbi szempontból a medvehagyma:

  • salaktalanítja a szervezetet;
  • tisztítja a vért, az emésztőrendszert, a veséket és a húgyhólyagot;
  • magas C-vitamintartalmának köszönhetően segíti a szervezet ellenálló-képességét.

De a medvehagymának nem csak ilyenkor vehetjük remek hasznát, hiszen:

  • jótékonyan hat a gyomorra;
  • segíti a bélrendszer működését enyhíti a fejfájást, a szédülést;
  • csökkenti a magas vérnyomást;
  • krónikus hasmenés és szorulás ellen is hatékony.

Fontos azonban kiemelni, hogy medvehagymát tapasztalt gyűjtővel gyűjtsünk vagy megbízható helyről szerezzük be, levelei könnyen összetéveszthetőek ugyanis a gyöngyvirágéval, ami viszont mérgező.