Mi a helyzet a csokival?

Tudjuk, hogy hizlal, mégsem tudunk neki ellenállni. Pedig mértékkel fogyasztva a jó minőségű csokoládé pozitív hatással jár.

A december egyik főszereplője a csokoládé: találkozunk vele a Mikulás-csomagban, része a karácsonyi ajándékoknak, ott lóg a karácsonyfán, és még az ünnepi készülődésben is rendszeres társ. Főleg fázós estéken a kanapén. A csoki egyébként is mindennapjaink része, tudjuk, hogy minden szelet elfogyasztásával többet mutat alattunk a mérleg, mégis olyan mumus, amelyiktől nem tudunk szabadulni.

A csokoládé alapja, a kakaó ugyanakkor élettanilag értékes anyagokat tartalmaz, így a mértékkel fogyasztott csokinak a hirtelen feldúsuló „boldogsághormonokon” kívül egyéb kedvező hatásai is vannak. A teljesség igénye nélkül:

  • antioxidáns;
  • gyulladásgátló;
  • növeli a véredények rugalmasságát, gátolja a vérrögök kialakulását;
  • enyhe vérnyomáscsökkentő hatású;
  • jótékonyan hat az agy véráramlására;
  • védi az idegsejteket;
  • javítja a memóriát;
  • oldja a depressziót, a szorongást.

Csakhogy a csokoládéfogyasztás nagyban hozzájárulhat az elhízáshoz, amivel a mérleg erősen negatív irányba billen. Ezért kell mértékkel fogyasztani, és fontos különbségeket is tenni a különböző változatok között.

A lényeg a kakaótartalom, amely az étcsokoládéban a legmagasabb, az a jó, ha 70 százalék felett van. A tejcsokoládékban viszont a cukor aránya magasabb, mint a kakaóé, ami már komoly súlygyarapodás veszélyét hordozza.