Miért hasznos az avokádó?

Védi és táplálja a bőrt, a szív- és érrendszert, csökkenti a koleszterin szintjét és a vérnyomást, gyulladáscsökkentő hatású és remek antioxidáns-forrás.

Az avokádó a babérfélék családjába tartozó örökzöld, 10-20 méter magasra megnövő fa. Közép-Amerikából származik, ahol már évezredek óta fogyasztják, de mára a melegebb éghajlatú területeken világszerte termesztik. Persze nem önmagáért, hanem zöld, vörösesbarna, feketés színű, körte formájú, ráncos, érdes felületű terméséért – innen az aligátorkörte elnevezés.

Az avokádó konyhai felhasználása számos lehetőséget rejt, ám egészségügyi hatása is említésre méltó. A termés húsának körülbelül 15 százaléka zsír, amelynek egy tizede többszörösen telítetlen, 70 százaléka pedig egyszeresen telítetlen zsírsav. Tartalmaz C-vitamint, E-vitamint, K- és B-vitaminokat, illetve magas a káliumtartalma, emellett találunk benne foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot. Értékes beltartalmának köszönhetően az avokádó:

  • remek antioxidáns-forrás;
  • hozzájárul a vérnyomás és a koleszterin szintjének csökkentéséhez;
  • védi a szív- és érrendszert;
  • gyulladáscsökkentő hatású;
  • magas rosttartalma támogatja a fogyást.

Az avokádóban található lutein védi a retinákat, olajtartalma táplálja a száraz, öregedő bőrt, az A- és az E-vitamin pedig az ekcéma kezelésére teszi alkalmassá.