Miért olyan csodálatos a kökény?

A kökény a C-vitamin kiváló forrása, erősíti az immunrendszert, jótékony hatással bír a szív- és érrendszeri panaszokra, fokozza az anyagcserét, emellett enyhén fogyasztó hatású.

A rózsafélék családjába, azon belül is a szilvafélék közé sorolt kökény egy egész Európában elterjedt, cserje méretű növény. Hazánkban is rendkívül gyakori, erdőszéleken, cserjésekben, napsütötte erdőrészekben találkozhatunk vele. Tavasszal virító, hófehér virágairól, később ősszel érő, kékesfekete, hamvas bogyóiról ismerhetjük fel.

A virágból készült tea hashajtó és vizelethajtó hatású, a leveléből készült főzetet szájvízként hasznosítják: csillapítja az íny vérzését, torokfájás, mandulagyulladás esetén pedig gargalizálásra ajánlott. A bogyók íze rendkívül fanyar, ám miután az őszi fagy kicsit megcsípte, rengeteget veszít fanyarságából, savanykássá, édessé válik. Értékes összetevőinek köszönhetően a kökény:

  • erősíti az immunrendszert;
  • kiváló C-vitaminforrás;
  • jótékony hatással bír a szív- és érrendszeri panaszokra;
  • fokozza az anyagcserét;
  • enyhén fogyasztó hatású, így fogyókúrák kiváló, vitamindús serkentője is egyben.

A természetben most épp a „készre érett” bogyók virítanak, de akár a bogyók, akár a levelek és a virágok természetes hatóanyagai számos étrend-kiegészítőben Ilyenkor az a legjobb, ha a lehető legkíméletesebb eljárással készült terméket választjuk, ebben marad meg ugyanis a legtisztább, leginkább hasznosítható formában a kökény gyógyhatása.

Kapcsolodó termékek