Mik azok a fitoösztrogének, és mire jók?

Az úgynevezett fitoösztrogének egyre népszerűbbek, sokan külön diétát is építenek rá, de vajon milyen előnyökkel jár, és vannak-e hátrányai?

A fitoösztrogének a természetben előforduló, polifenolos, nem szteroid növényi vegyületek, amelyek szerkezetileg és/vagy funkcionálisan hasonlóak az ösztrogénhez/ösztradiolhoz. Mivel képesek kötődni az ösztrogén alfa- és béta-receptoraihoz, ezért a fitoösztrogének hatással lehetnek minden olyan folyamatra, amelyeket az ösztrogén befolyásolni tud – mondja Drégely Anikó, a Nőgyógyászati Központ dietetikusa. 

A fitoösztrogénekhez tartoznak az izoflavonok, a sztilbén, a kumesztán és a lignánok- ezek közül az izoflavonoidok és a lignánok alkotják a két fő típust.  Bár a legtöbb kutatás a pozitív hatásokra mutat rá, bizonyos esetekben a fitoösztrogének blokkolhatják vagy megzavarhatják azokat a folyamatokat a szervezetben, melyeket az ösztrogén befolyásol. Éppen ezért, mivel a hatást több tényező is befolyásolja, nagyon fontos, hogy szakemberrel egyeztessen, mielőtt nagyobb mennyiségben beépíti az étrendjébe.

Pozitív hatások

Az élelmiszerekben található fitoösztrogének segíthetnek enyhíteni az olyan állapotokat, melynek során a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek (pl. PCOS). Az ösztrogénszint menopauza során is csökken, így ezen anyagok jelentősen enyhíthetik a klimaxos tüneteket. Egy 2014-es tanulmány például azt mutatta, hogy a fitoösztrogének jelentősen csökkentették a hőhullámokat, ráadásul hozzájárult a csontritkulás megelőzéséhez, a megfelelő csontsűrűség fenntartásához is.

Mindemellett nem elhanyagolható a szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatásuk sem, hiszen egyrészt mérséklik a koleszterinszintet, másrészt védik az ereket az „elzsírosodástól”. Napi 10 mg biztonságos forrásból (étrend-kiegészítő) származó izoflavonoid képes lehet enyhíteni a menopauzás panaszokat. Emlő daganat esetén azonban ellenjavalt.

Néhány étel magas fitoösztrogén-tartalommal bír, ezek:

  • szója,
  • szójacsíra,
  • lenmag,
  • szezámmag,
  • vöröshere, lucerna,
  • bogyós gyümölcsök,
  • hüvelyesek.

Véd a ráktól?

Igen megosztja a kutatókat az a kérdés, hogy vajon a fitoösztrogének segítenek a rák kialakulása ellen, vagy pont, hogy generálja a kóros sejtburjánzást? Az egyértelmű válaszhoz még további vizsgálatok szükségesek, hiszen mindkét állításra léteznek alátámasztott kutatások. A legfrissebb tanulmányok inkább a preventív hatásokról számolnak be, azon belül is a szója mellrák/endometrium/prosztata/vastagbélrák elleni hatásairól.

Éppen ezért azok, akik hajlamosan a rákos megbetegedésekre, táplálékkiegészítő formájában inkább kerüljék a fitoösztrogének plusz bevitelét, ám az étrendjükbe bátran beleépíthetik.