Mire jó a fekete retek?

A zöldségesnél szerényen megbúvó fekete retek azon túl, hogy rengeteg vitamint és hasznos ásványi anyagot tartalmaz, jótékonyan hat az emésztésre, a máj és az epe működésére, de felső-légúti betegségek ellen is alkalmazhatjuk.

A fekete retek a káposztafélék családjába tartozó növény, évszázadok óta ismert konyhai és gyógynövény. Kívül fekete, belül fehér gumóját fogyasztjuk, íze más retkekhez viszonyítva markánsabb, kissé csípős és kesernyés. Mivel ilyenkor frissen juthatunk hozzá, kiváló a késő őszi, téli vitaminpótlásra, ám gyógyhatása ennél sokkal szélesebb.

A fekete retek nagy mennyiségben tartalmaz A-, B-, C- és E-vitamint, olyan ásványi anyagokat, mint például a vas, kalcium, magnézium, cink, foszfor, cink, kén, szelén és mangán, de találhatók benne értékes illóolajok, enzimek és flavonoidok is. Jótékony hatásai a teljesség igénye nélkül:

  • serkenti a máj működését, hozzájárul a májsejtek regenerációjához;
  • javítja az emésztést, stimulálja a gyomornedvek elválasztását;
  • antibakteriális és vírusellenes hatású;
  • serkenti az epehólyag működését, fokozza az epe kiválasztását;
  • vízhajtó és méregtelenítő hatású;
  • jótékony hatással van a pajzsmirigy működésére;
  • enyhíti a felső-légúti fertőzések tüneteit: köhögést, torokfájást, orrdugulást;
  • segíthet emésztési zavarok, savas reflux vagy puffadás, bélgázok ellen.

A fekete retek kivonata hatékony lehet a bronchitis, az influenza, a torokgyulladás vagy akár a krónikus köhögés kezelésében is. A leghatékonyabb frissen fogyasztva, de számos előnyös tulajdonságát kivonat, csepp vagy akár granulátum formájában is élvezhetjük.

Túlzott fogyasztása azonban nem ajánlott, illetve ismert máj- vagy epebetegség, epegörcsök tüneteit pedig fokozhatja.