Mire jó a mandarin?

Kiváló íze mellett a mandarin tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, remek immunerősítő, segíti a fogyást, méregtelenít, és még számos előnyös élettani hatással bír.

A mandarin a citrusformák közé tartozó gyümölcs. A Fülöp-szigeteken és Délkelet-Ázsiában vadon nő, Európában a 19. században jelent meg. Kis termetű, örökzöld fán terem, gyümölcse kisebb és édesebb a narancsnál, könnyen hámozható, a termés külső, viaszos fala gazdag illóolajokban.

A citrusfélékhez hasonlóan a mandarin is gazdag vitaminokban, főként C-vitaminban. Ennek köszönhetően erősíti az immunrendszert, ami által ellenállóbbá teszi a szervezetet a vírusok és baktériumok támadásával szemben. Találunk benne A- és különböző B-vitaminokat, az ásványi anyagok közül pedig vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort, cinket, folsavat.

A mandarin gazdag összetevőinek köszönhetően számos előnyös élettani hatással bír:

  • kiváló immunerősítő;
  • a benne található olajok miatt görcsoldó hatású;
  • jótékonyan hat köhögésre, izomgörcsökre a légző-, az ideg- vagy a bélrendszerben keletkezett görcsökra, asztmára, hörghurutr;
  • segíti a méregtelenítést, tisztítja a vért;
  • enyhíti az erős vérzést, menstruáció idején kifejezetten hasznosnak bizonyulhat;
  • csökkenti a gyulladásokat a test bármely pontján;
  • oldja a stresszt, a szorongást,kedélyjavító hatású.

Hatékony zsírégető, mivel laktató gyümölcs, kellemes ízének köszönhetően a kevésbé ízletes ételeket is remekül kiegészíti, magas C-vitamintartalma miatt pedig segít gyorsan feldolgozni a zsírt.