Mire jó a zsálya?

Az orvosi zsálya rendkívül sok értékes hatóanyagot tartalmaz, számost területen alkalmazható. Leginkább gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatását érdemes kiemelni, felső-légúti és szájüregi gyulladások esetén kimondottan hatékony.

A zsálya az árvacsalánfélék családjába tartozó növénynemzetség több száz fajjal, itthon, fűszer- és gyógynövényként zsályát említve általában egyetlen fajra, az orvosi zsályára gondolunk. Kerti vagy patika zsálya néven is ismert, a 30-80 centisre növő félcserje hazánkban nem őshonos, de sok helyen termesztik.

A zsálya rendkívül sok hatóanyagot tartalmaz, illóolajat, cserzőanyagokat, diterpéneket, flavonoidokat, emellett magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Mindennek köszönhetően széles körben alkalmazható, elsősorban gyulladáscsökkentőként és légzőszervi megbetegedések esetén szokták segítségül hívni. A zsálya tehát:

  • külsőleg és belsőleg is fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású;
  • gyorsítja a sebgyógyulást, enyhíti a rovarcsípéseket;
  • segíti a fogíny- és a szájüregi gyulladások gyógyulását;
  • remek görcsoldó;
  • segít fenntartani az egészséges emésztést;
  • csökkenti az izzadást;
  • hatékony vízhajtó, serkenti a veseműködést;
  • szabályozza a vérnyomást;
  • enyhíti a megfázásos megbetegedések tüneteit;
  • lázcsillapító hatású;
  • elősnyösen hat a vércukor és a koleszterin szintjére;
  • ülőfürdőként aranyeres bántalmakra is ajánlott.

A zsálya a konyhában is megállja a helyét, főleg húsételek és azok köreteinek, mártásoknak az ízesítésére alkalmazzák. Terhes és szoptató kismamáknak fogyasztása nem ajánlott.