Mit érdemes tudni a durumlisztről?

A „hagyományos” lisztekkel összehasonlítva alacsonyabb a glikémiás indexe és magasabb a rosttartalma, emellett számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

A durum latinul keményet jelent, vagyis a durumliszt az úgynevezett „keményszemű búzából” készül, ami a mesterségesen nemesített durumbúzából készül. A név arra utal, hogy a magfehérje nehezen őrülhető. A hagyományos olasz tészták jellemző alapanyaga, és széles körben használják Észak-Afrikában és a Közel-Keleten, elsősorban kuszkuszt, bulgurt készítenek belőle.

Finomabbra őrölve kenyér, lepény is készíthető belőle, alkalmas tortákhoz, pizzákhoz, ám lágy tésztákhoz nem ajánlott a használata. A durumliszt egyre népszerűbb az utóbbi időben, élettani szempontból ugyanis figyelemre méltó tulajdonságokkal bír.

  • A szervezet nehezebben tudja lebontani a durumbúzában lévő keményítőt, fogyasztása után lassabban emelkedik a vércukor szintje, és tovább tart a teltségérzet. Glikémiás indexe 54.
  • Több rostot tartalmaz, mint a hagyományos búzalisztek, ami kedvezően hat az emésztésre, illetve a rostok is lassítják a szénhidrátok felszívódását.
  • Fehérjetartalma magas, 13 g / 100 g.
  • A durumbúza gazdag B-, A- és E-vitaminban.
  • Az ásványi anyagok közül főleg a vas, magnézium, cink, foszfor, kálium, szelén, és réz érdemel említést.

A durumlisztből készült ételek diétázók, fogyókúrázók érdeklődésére számíthat elsősorban, illetve érdemes kiemelni, hogy magas fehérjetartalma miatt süteményekhez akár tojás hozzáadása nélkül is felhasználható.