Mit tegyünk anaflaxia esetén a gyerekkel?
Az ételallergia kapcsán fellépő legsúlyosabb, életveszélyes allergiás reakció az anaflaxia. Már egy falat is tüneteket okozhat.
Ha gyermekünk diagnosztizált ételallergiás, akkor a továbbiakban kerülnie kell azoknak az élelmiszereknek a fogyasztását, amelyek a tüneteit okozzák. A diéta betartása nagy odafigyelést igényel a beteg és a környezete részéről is, hiszen számos készen kapható élelmiszer tartalmazza a leggyakoribb allergéneket – tejet, tojást, búzát, földimogyorót vagy szóját.
Ha az allergiás gyermek véletlenül fogyaszt ezek valamelyikéből – az elfogyasztott mennyiségtől függetlenül – allergiás tünetei jelentkeznek. Az, hogy milyen mennyiségű étel okoz panaszokat, az egyénenként változó, a tünetek lehetnek enyhébbek vagy súlyosak. A hirtelen – az étel elfogyasztását követően percektől néhány óra alatt – kialakuló rosszullét az anafilaxia – mondja dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa ad tájékoztatást.
Az anafilaxia jelei:
- duzzadt (ödémás) nyelv, nyelési nehezítettség, rekedt hang vagy folyamatos köhögés;
- légzési problémák (nehézlégzés, sípoló légzés, folyamatos köhögés);
- alacsony vérnyomás, sápadtság, ájulás.
Időnként a hirtelen jelentkező csalánkiütés és állandósult gasztrointesztinális tünetek (görcsös hasi fájdalom, hányás) jelenléte is utalhat anafilaxiára.
Mit tegyünk anafilaxia esetén?
Amennyiben a gyermek vélhetően allergént tartalmazó ételt fogyasztott, és a tünetek alapján anafilaxiára gondolunk, akkor a következőt tegyük:
- fektessük le, de ha a légzés így nehezére esik, akkor ültessük inkább;
- amennyiben elérhető, használjuk az önbelövős adrenalin tollat (epinephrine). Amennyiben az nem elérhető, azonnal hívjunk sürgősségi ellátást;
- ha az ételallergiás gyermek asztmás is, akkor az asztma rohamoldó inhalátort is alkalmazzuk;
- hívjuk sürgősségi ellátást a beteg részére (minden esetben, ha anafliaxiára gondolunk).
Az allergének több komponensből állnak és az egyes összetevők eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ma már lehetőségünk van az allergéneket egészében és a komponenseiket is együtt, egy teszttel vizsgálni, erre alkalmasak a multiplex allergia tesztek. Ez azért jó lehetőség, mert ha a gyermek egy vagy több ételre is allergiás, akkor egy vérvétellel lehet az összes vizsgálatot elvégezni.
A multiplex allergiatesztekkel ki lehet mutatni, hogy melyik komponens okozza az allergiát, és ez alapján időnként arra is lehet következtetni, hogy mennyire magas az anafilaxia kockázata a gyermeknél, vagy diétahiba esetén esetleg csak enyhébb allergiás tünetekkel kell számolni. Illetve azt, hogy mekkora kockázatot jelent nála a „nyomokbanos” (nyomokban tartalmazhat felirattal ellátott) késztermékek fogyasztása.