Álljunk meg egy szóra a birsalmánál

A birsalma vírus- és baktériumölő hatású, méregtelenít, segíti az emésztést, jótékonyan hat a magas vérnyomásra és az ízületi fájdalmakra, de alkalmas a repedezett, égett bőr kezelésére is. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

A birs viszonylag kis fa, általában nyolc méter magas, koronájának átmérője hat méter. Kedveli a napos, meleg helyeket, egyedül homokos talajon érzi jól magát, és még metszeni sem kell. Birsalma vagy birskörte teljesen mindegy, az aktuális termés alakjától függ: ugyanazon növény is teremhet egyik évben körte, a másik évben pedig alma alakú gyümölcsöket.

Remek illata és íze mellett kifejezetten sok, az emberi egészség szempontjából fontos tulajdonsága van, C-vitamintartalma például fedezi egy felnőtt napi szükségletét. A C-vitamin mellett jelentős mennyiségű A- B3-, B6-, B9-vitamint tartalmaz, illetve bővelkedik kalciumban, vasban, magnéziumban, foszforban, káliumban és nátriumban. Az Agroinform összefoglalója szerint a birsalma:

  • vírus- és baktériumölő hatású;
  • méregtelenít;
  • segíti az emésztést;
  • javítja a koncentrációt;
  • jótékonyan hat a magas vérnyomásra és az ízületi fájdalmakra;
  • krémek összetevőjeként a repedezett és égett bőr kezelésére használják.

A népi gyógyászatban a birs magját köhögés csillapítására és enyhe hashajtóként alkalmazzák. A birs felhasználásának valójában csak a képzelet szab határt, készíthetünk belőle például sajtot, szörpöt, gyümölcslét, köretet vagy befőttet.