Napi öt zöldség és gyümölcs az ideális

Két gyümölcs és három zöldség napi elfogyasztása jelentősen képes csökkenteni a korai halálozás kockázatát. Ennél több azonban már nem hat kimutathatóan az élethosszra.

Az egészség megőrzésének egyik legfontosabb eszköze a kiegyensúlyozott táplálkozás. Nemcsak a kalóriák miatt, hanem mert számtalan, élettanilag rendkívül fontos tápanyagot kell külső forrásból a szervezetünkbe juttatni. A mit és mikor kérdésének eldöntésére könyvtárnyi irodalom áll rendelkezésre, és még több „divat” befolyásolja, ökölszabályként annyi: mindenből, mértékkel. A Magyar Dietetikusok Szövetsége az Okostányér elnevezésű ajánlásával segít szakmai megalapozottsággal.

Zöldség, gyümölcs és a hosszabb élet

Most pedig egy friss kutatás azt vizsgálta, vajon zöldségből és gyümölcsből mennyit ajánlott fogyasztani ahhoz, hogy a bennük rejlő értékes anyagok optimális mennyiségét biztosítsuk.

Megállapították, hogy erőteljes kapcsolat van a zöldség- és gyümölcsbevitel, illetve az élethossz között. Vizsgálatuk eredménye szerint két gyümölcs és három zöldség elfogyasztása  már komolyan képes növelni a várható élettartamot.

Miért? Mert a bennük rejlő anyagok képesek csökkenteni bizonyos rendellenességek, például a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A Harvard Egyetem Egészségügyi Karának munkatársai két korábbi felmérés több mint 66 ezer női és 42 ezer férfi alanyát vizsgálta. A résztvevők az adatgyűjtés megkezdésekor nem szenvedtek szív- és érrendszeri betegségben, rákban vagy cukorbetegségben.

Egyesek hatékonyabbak

A csapat kérdőívek segítségével, 2-4 évente frissítve követte nyomon az alanyok étrendjének alakulását. Az eredmények azt mutatták, a napi két gyümölcs és három zöldség hatására a korai halálozás kockázata 13 százalékkal csökkent azokhoz képest, akik csak naponta kétszer ettek ilyen táplálékokat. E szint felett viszont már nem mutattak ki különbséget.

Vannak azonban különbségek. A keményítőtartalmú zöldségek, például a kukorica, a borsó és a burgonya, illetve a gyümölcslevek nem növelik az élettartamot. Ezzel szemben a leveles zöldségek, így spenót és a saláta, illetve a béta-karotinban és C-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek, például citrusfélék, a répa és a bogyós gyümölcsök sokkal kedvezőbben hatnak a szervezetre.