Nem mindegy, hogy allergia vagy intolerancia

Az ételallergia és az ételintolerancia tünetei hasonlók, és mivel utóbbiról akarva-akaratlanul is naponta hallunk, könnyen eshetünk a téves öndiagnózis csapdájába. 

Az étellel kapcsolatos allergia és intolerancia tehát könnyen összetéveszthető, ha pusztán a megfigyelt tüneteket nézzük:

  • émelygés, 
  • hányás, 
  • görcsös hasi fájdalom, 
  • hasmenés.

Van viszont egy viszonylag könnyen tetten érhető különbség is. Ételtolerancia esetén az érintett ételből kis mennyiség semmiféle problémát nem okoz. Ha ételallergiáról van szó, már kevés is komoly allergiás reakciót válthat ki. És hogy miért nem mindegy, miről van szó, mert a nem allergiás eredetű táplálkozási problémák mögött többek közt ezek állhatnak:

  • Valamely, adott étel emésztéséhez szükséges enzim hiánya;
  • Irritábilis bél szindróma;
  • Ételmérgezés;
  • Pszichológiai tényezők.

A tünetekkel tehát mindenképp orvoshoz kell fordulni, aki a beteg kikérdezése, vizsgálata után tudja felderíteni az okokat. A tünetek leírása után akár ételnapló készítése következhet, majd az úgynevezett eliminációs diéta. Ez azt jelenti, bizonyos gyanús ételeket néhány hétre ki kell hagyni az étrendből.

Végezetül fizikai vizsgálat, bőrpróba és vérvizsgálat jöhet még - talán hosszú időbe telik, de csak a pontos eredmények ismeretében kezdődhet meg a célzott kezelés.